
Vepřová roláda s růžovým a zeleným pepřem
Roláda z vepřové plece s výraznou vůní šalvěje a smetanovou omáčkou. Podávejte s bramborovou kaší nebo bramborami.
Ingredience
- 1 kg vepřové plece
- 50 g másla
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 8 čerstvých šalvějových lístků
- 2 lžičky růžového pepře
- 2 lžičky zeleného pepře, nakládaného a propláchnutého nebo čerstvého
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- hladká mouka na poprášení masa
- 30 ml koňaku nebo brandy
- 300 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- mořská sůl
- vařené brambory nebo bramborová
- kaše při podávání
Příprava jídla
1 Vepřovou plec očistěte od šlach, přebytečného tuku a pak nařízněte tak, aby tvořila zhruba obdélníkový plát o výšce dva až tři centimetry. V pánvi na dvou lžících másla zvolna opékejte cibuli a šalvějové lístky doměkka; trvá to asi pět minut. Oba druhy pepře smíchejte a nahrubo rozdrťte. Maso osolte, na vnitřní stranu rozetřete polovinu cibulové směsi, posypte třetinou pepře, zarolujte a převažte provázkem.
2 Roládu poprašte moukou a v pekáčku na zbylém másle a dvou lžících oleje na sporáku zprudka opečte ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Přidejte zbylou cibulovou směs, zastříkněte koňakem a nechte ho odpařit. Podlijte částí vývaru, posypte zbytkem pepře a přiklopené pečte asi hodinu a půl doměkka. Občas podlévejte vývarem.
3 Sejměte víko, do šťávy přilijte smetanu a dejte ještě asi na 10 minut péct, až maso zezlátne a omáčka zhoustne. Před podáváním nechte maso pár minut odpočinout, odstraňte provázek a nakrájejte na plátky. Podávejte polité omáčkou, s bramborami nebo kaší.
Přidat komentář