Cibulačka

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:

Cibulačka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut

Suroviny

Recept se může zredukovat na polovinu.

10 lžic másla (1 lžíce 15g) + 6 lžic rozpuštěného másla (nebo sádla)
2250g cibule rozkrájené napůl podélce a potom na 3mm plátky
2 lžičky cukru
2 lžíce polohrubé mouky
3200ml vývaru, nejlépe domácího (recept ZDE)
250ml suchého bílého vína
6 lžic koňaku
3 lžíce hrubé soli, nebo podle chuti
čerstvě pomletý pepř
jedna dlouhá bagetka (nebo dvě krátké) nakrájená na 32 plátků asi 1.5cm tlustých
340g nastrouhaného sýra Gruyere nebo podobného na hrubém struhadle
Příprava: Rozpustit 10 lžic másla, nebo sádla ve velké hrnci na středně vysokém ohni. Přidat cibuli a posypat ji cukrem. Osmažit cibuli a sem tam ji zamíchat, aby se nepřilepila ke dnu. Smažit ji do velice měkka, asi 25-30min. Snížit teplotu na střední a pokračovat ve smažení cibule za častého míchání, až zkaramelizuje do tmavě hněda, asi 1 hodinu (teplota se musí regulovat, aby se cibule smažila, ale zase nehnědla příliš rychle a nepřipalovala a nelepila se ke dnu). Cibuli posypat moukou, zamícht a přilít vývar, víno a koňak a přivéct vše do pomalého probublávání na středním ohni. Vařit asi 20-25min, až je polévka prohřátá. Osolit a opepřit. Předehřát gril v troubě. Otoustovat krajíčky bagety asi po 4min. a během té doby je jednou otočit (pozor, aby se nepřipálily). Potřít plátky zbytkem másla, nebo sádla po obou stranách. Rozdělit polévku do ohnivzdorných hliněných, nebo jiných misek. Nahoru každé porce polévky položit 2 plátky bagety a posypat je 4 lžícemi sýra. Poskládat misky na plech s okrajem a vložit plech pod gril. Grilovat, až se sýr rozpustí a je hnědý na okrajích. Podávat polévku horkou. TIP: Polévka se může bez bagety a sýru dát do chladničky ve vzduchotěsně uzavřené nádobě na tři dny. Může se také zmrazit na 1 měsíc. Aby se ušetřil čas při vaření, během karamelizování cibule sehřát vývar, takto polévka přijde do varu v krátké době.
Autor: petraznoj

Obchod Apetit