Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Cibulačka

Popis receptu: 
Dobrota
Autor: Petra Krčmářová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 16
Doba přípravy: Do 30 minut

Ingredience

    Recept se může zredukovat na polovinu. 10 lžic másla (1 lžíce 15g) + 6 lžic rozpuštěného másla (nebo sádla) 2250g cibule rozkrájené napůl podélce a potom na 3mm plátky 2 lžičky cukru 2 lžíce polohrubé mouky 3200ml vývaru, nejlépe domácího (recept ZDE) 250ml suchého bílého vína 6 lžic koňaku 3 lžíce hrubé soli, nebo podle chuti čerstvě pomletý pepř jedna dlouhá bagetka (nebo dvě krátké) nakrájená na 32 plátků asi 1.5cm tlustých 340g nastrouhaného sýra Gruyere nebo podobného na hrubém struhadle

Příprava jídla

Příprava: Rozpustit 10 lžic másla, nebo sádla ve velké hrnci na středně vysokém ohni. Přidat cibuli a posypat ji cukrem. Osmažit cibuli a sem tam ji zamíchat, aby se nepřilepila ke dnu. Smažit ji do velice měkka, asi 25-30min. Snížit teplotu na střední a pokračovat ve smažení cibule za častého míchání, až zkaramelizuje do tmavě hněda, asi 1 hodinu (teplota se musí regulovat, aby se cibule smažila, ale zase nehnědla příliš rychle a nepřipalovala a nelepila se ke dnu). Cibuli posypat moukou, zamícht a přilít vývar, víno a koňak a přivéct vše do pomalého probublávání na středním ohni. Vařit asi 20-25min, až je polévka prohřátá. Osolit a opepřit. Předehřát gril v troubě. Otoustovat krajíčky bagety asi po 4min. a během té doby je jednou otočit (pozor, aby se nepřipálily). Potřít plátky zbytkem másla, nebo sádla po obou stranách. Rozdělit polévku do ohnivzdorných hliněných, nebo jiných misek. Nahoru každé porce polévky položit 2 plátky bagety a posypat je 4 lžícemi sýra. Poskládat misky na plech s okrajem a vložit plech pod gril. Grilovat, až se sýr rozpustí a je hnědý na okrajích. Podávat polévku horkou. TIP: Polévka se může bez bagety a sýru dát do chladničky ve vzduchotěsně uzavřené nádobě na tři dny. Může se také zmrazit na 1 měsíc. Aby se ušetřil čas při vaření, během karamelizování cibule sehřát vývar, takto polévka přijde do varu v krátké době.
REKLAMA

Přidat komentář