
Uživatelský
recept
recept
Losos se špenátem v listovém těstě
Popis receptu:
Recept podle Rady ptáka Loskutáka
Autor: Zbyněk Šrubař
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
Ingredience
-
1 balení listového těsta,
1 polovina lososa - filet,
400 g listového špenátu (může být i mražený),
2 lžíce másla,
2 lžíce mouky,
150 ml smetany ke šlehání,
2 stroužky česneku,
1 šalotka,
1/2 svazku kopru,
citrónová šťáva,
bílý pepř,
sůl,
2 vejce,
Brambory
Příprava jídla
Z těsta vyválíme dva pláty o něco delší než dva za sebou položené filety z lososa. Špenát spaříme (zmražený rozmrazíme) a důkladně zbavíme vody. Šalotku s česnekem posekáme najemno a necháme zrůžovět na másle. Přidáme špenát, osolíme, opepříme a odstavíme. Lososa opepříme, osolíme a zakapeme citrónovou šťávou.
V kastrolku zpěníme máslo, zasypeme hladkou moukou, zalijeme smetanou a uvaříme hustý bešamel. Osolíme, opepříme a do chladnoucího vmícháme žloutek a nasekaný kopr. Na pečicí papír dáme plát vyváleného listového těsta. Dospodu položíme lososa, na něj bešamel a navrch dáme špenát. Těsto zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozpálené troubě při 160 °C dozlatova asi 30 minut.
Podáváme teplé, nakrájené na šikmé řezy, nejlépe s koprovým bramborem.
Přidat komentář