
Hovězí bourguignon
Slavný recept francouzské kuchyně. Vyžaduje více času, ale rozhodně stojí za to.
Ingredience
- 600 g hovězího zadního, na kostky
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 2 mrkve, nakrájené na plátky
- bouquet garni (svazek petrželky, bobkového listu, tymiánu, rozmarýnu)
- 5 kuliček pepře a mořská sůl
- 300 ml suchého červeného vína
- 2 lžíce olivového oleje
- 80 g anglické slaniny, na nudličky
- hovězí vývar podle potřeby
- 50 g másla, změklého
- 1 lžíce hladké mouky
Příprava jídla
1 Maso promíchejte s cibulí a mrkví, přidejte bylinky a kuličky pepře. Zalijte vínem a v chladu marinujte minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc.
2 Potom sceďte a marinádu s kořením uschovejte. Oddělte maso od zeleniny. V silnostěnném hrnci na oleji opékejte asi 3 minuty slaninu. Přidejte okapané maso a opečte ze všech stran. Osolte, přidejte zeleninu a opékejte ji tak dlouho, aby přestala být vlhká a začala se smažit. Zalijte uschovanou marinádou a na mírném ohni duste asi 1,5 hodiny.
3 V případě potřeby přilévejte vývar. Když je maso měkké, zahustěte šťávu změklým máslem utřeným s moukou (tzv. beurre manié). Povařte ještě 10 minut. Podávejte s křupavou bagetou.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Eva Lapešová
22. Květen 2018 20:48