Hovězí bourguignon, nebo také hovězí po burgundsku je slavný recept francouzské kuchyně. Vyžaduje více času, ale rozhodně stojí za to. Na kvalitě masa ani červeného vína nešetřete, odrazilo by se to na výsledné chuti a to po tolika hodinách práce určitě nechcete.
Suroviny
Postup
Maso promíchejte s cibulí a mrkví, přidejte bylinky a kuličky pepře. Zalijte vínem a v chladu marinujte minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc.
Potom sceďte a marinádu s kořením uschovejte. Oddělte maso od zeleniny. V silnostěnném hrnci na oleji opékejte asi 3 minuty slaninu.
Přidejte okapané maso a opečte ze všech stran. Osolte, přidejte zeleninu a opékejte ji tak dlouho, aby přestala být vlhká a začala se smažit. Zalijte uschovanou marinádou a na mírném ohni duste asi 1,5 hodiny.
V případě potřeby přilévejte vývar. Když je maso měkké, zahustěte šťávu změklým máslem utřeným s moukou (tzv. beurre manié). Povařte ještě 10 minut. Podávejte s křupavou bagetou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Co se dá vařit v pomalém hrnci? (24 receptů)
Komentáře
Manželův komentář "to nejlepší hovězí, jaké jsi kdy udělala" :)