
Jehněčí burger s mozzarellou, pečenou bramborou a salátem
Opravdu chutný burger nemá nic společného se suchou šedivou placičkou z fastfoodu – tento recept vás snadno přesvědčí. V kombinaci s pečenou bramborou a zeleným salátem je úžasná.
Ingredience
- 600 g libového jehněčího masa
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 4 lžíce panenského olivového oleje + olej na opečení burgerů
- 100 g mozzarelly
- 400–600 g středních brambor
- 3 lžíce olivového oleje
- mořská sůl a bílý pepř
- 100 g zakysané smetany
- 1 lžíce sekané pažitky
- 300 g směsi salátů (např. polníček, rukola, frissée, lollo rosso, lollo biondo, dubáček)
- 50 g třešňových rajčátek, přepůlených
- mořská sůl
- 30 ml balzamikového octa
- 60 ml panenského olivového oleje
Na pečené brambory
Na salát
Příprava jídla
1 Jehněčí maso dvakrát umelte najemno. Česnek utřete s trochou olivového oleje na pastu a přidejte k mletému masu. Přilijte zbytek oleje, promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Mozzarellu nakrájejte na silnější plátky. Z mletého masa vytvořte osm placiček. Na čtyři z nich položte plátek mozzarelly, přikryjte zbývajícími placičkami, přitiskněte a zformujte čtyři burgery tak, aby sýr uvnitř nebyl vidět. Opékejte dozlatova – buď v pánvi na oleji (asi čtyři minuty z každé strany), nebo potřené olejem pod grilem.
2 Brambory pokapejte olejem a osolte (díky oleji na nich bude sůl dobře držet), zabalte je do alobalu a pečte v troubě nebo na okraji grilu asi 45 minut doměkka.
3 Zakysanou smetanu promíchejte s pažitkou a dochuťte solí a pepřem. Brambory po upečení zbavte alobalu, nařízněte do půlky a naplňte ochucenou zakysanou smetanou.
4 Salát důkladně operte ve vodě, osušte a dejte do misky. Přidejte rajčátka a osolte. Olivový olej metličkou promíchejte s balzamikovým octem a vzniklou zálivkou přelijte salát. Podávejte k jehněčím burgerům a pečeným bramborám.
NĚCO NAVÍC
Můžete experimentovat s druhy sýra, které do hamburgeru vložíte. Zkuste pikantní sýr s modrou plísní, jemný hermelín nebo ementál; velmi dobře se s jehněčím masem doplňuje feta nebo balkánský sýr. Do omáčky ze zakysané smetany můžete zase přidat jiné čerstvé bylinky a/nebo česnek.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Andrea Turoková
30. Březen 2010 21:30