Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dýňový koláč

Sladká pochoutka z netradiční suroviny. Nebojte se dýně, je výborná.

Vydání: 2009/4
Autor:
Hodnocení:
211 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
+ vaření 10-15 minut
PT45M
Pečení 0:45
Dort Francouzská

Ingredience

    • 1 středně velká dýně butternut
    • 100 g moučkového cukru
    • 100 g másla + trocha na vymazání formy
    • 2 vejce
    • 200 g mletých mandlí
    • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
    • šlehačka k podávání

Příprava jídla

1 Oloupejte dýni škrabkou na brambory, odřízněte stonek a spodní část. Dýni rozpulte a lžicí vydlabejte semínka a dužinu nakrájejte na asi centimetrové kostky. Uvařte je doměkka v napařovacím hrnci anebo v cedníku či pařáčku nad hrncem s vroucí vodou. Trvá to asi 10–15 minut. Osušte.

2 Uvařenou dýni rozmačkejte nebo umixujte na pyré (mělo by ho být 400 g) a nechte vychladit. Předehřejte troubu na 180 ºC. Utřete máslo s cukrem na hladkou nadýchanou pěnu. Přidejte vejce, dvě lžíce mletých mandlí, prášek do pečiva a znovu důkladně promíchejte. Přidejte dýňové pyré.

3 Vmíchejte zbytek mletých mandlí – nyní byste měli získat těsto, které se dá snadno míchat. Pokud bude příliš tuhé, rozřeďte ho po lžičkách trochou vychladlé tekutiny, nad kterou jste dýni napařovali, nebo mlékem.

4 Vymažte kulatou dortovou formu o průměru 22 cm. Vlijte do ní těsto a rovnoměrně ho rozprostřete. Pečte asi tři čtvrtě hodiny. Pokud začne koláč příliš rychle hnědnout, zakryjte ho alobalem. Podávejte s kopečkem šlehačky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

24 úžasných dýňových receptů

Omeleta s černou ředkví

Hlávkový salát s ředkvičkami

Pečená zelenina

Dýňové dezerty

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se mi libil,protoze je bez mouky, ale vubec se nepovedl. Byl moc vlhky a nepropekl se ani kdyz jsem pridavala dalsi a dalsi cas na peceni. Nakonec jsem ho rozhrabala a jsou z nej alespon succhary. Cim to bylo? Ze by tim, ze jsem pouzila hokaido a ne butternut nebo ze mlete mandle byly neloupane? Pak by to melo byt u receptu zdurazneno.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, vždy doporučujeme držet se receptu, tedy uvedených surovin. Slupka u mandlí by neměla hrát roli.
Obrazek uzivatele
Dobrý den. Používat jsem maslovou dýni, místo mandlí vlasske ořechy a pekla jsem to snad více jak hodinu a Můj výtvor se vůbec neshoduje s vašim obrázkem. Je to blivajz. Fuj už nikdy více. Škoda tech ořechů.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Radko,
moc nás mrzí, že se koláč nevydařil. Bohužel v tomto případě záměnu ořechů opravdu nedoporučejeme. Naneštěstí jste se sama přesvědčila, že odlišné suroviny vedou k zcela odlišnému výsledku a úplně jiné struktuře koláče. Doufáme, že s dalšími recepty budete mít jen pozitivní zkušenosti. Přejeme příjemný start nového týdne, redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Po přečtení komentářů jsem se receptu dost bála, ale velmi mě překvapil. Velmi dobrý, nadychany koláč. Já jej ještě vytunila kousky 85% čokolády a děti se mohly precpat k prasknutí a to jen tak nějaký koláč nesni. Super recept

Přidat komentář