Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Panenka s bylinkami ve slanině

Nejkřehčí vepřové maso je ke grilování jako stvořené. Jelikož jemná panenka v sobě nemá prakticky žádný tuk, prospěje jí šťavnatá a lehká bylinková náplň i kabátek ze slaniny.

Vydání: 2005/6
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 10 minut
PT15M

Ingredience

    • 2 kg vepřových panenek
    • 12 plátků anglické slaniny

    Na náplň a potření:

    • 300 g sýra cottage
    • 1 chilli papričku, jemně nasekanou
    • hrst jemně nasekaných zelených bylin (petrželka, tymián, dobromysl, majoránka…) a rozmarýnu
    • sůl a pepř na dochucení
    • olivový olej na potírání

Příprava jídla

1. Z masa nakrájejte špalíčky; měli byste počítat dva kousky na osobu, tedy dvanáct špalíčků. Ostrým nožem udělejte v polovině výšky každého špalíčku otvor pro náplň.

2. Na náplň utřete sýr s bylinami a chilli papričkou, osolte a opepřete. Lžičkou naplňte otvor ve špalíčku masa a pak každý naplněný kousek pevně obtočte plátkem slaniny a ovažte kuchyňským provázkem, případně spíchněte párátkem, aby se slanina nerozbalovala. Na horní část špalíčků ještě naneste zbylou náplň.

3. Maso grilujte nad žhavými uhlíky přibližně čtvrt hodiny. Pak do panenky vpíchněte grilovací jehlu: pokud nevytéká růžová šťáva, je už maso dostatečně propečené. Jestli chcete, aby zároveň zůstalo šťavnaté, zabalte ho do alobalu a nechte chvíli odpočinout – šťávy se rovnoměrně rozlijí.

4. Podávejte s pečivem a domácími grilovacími omáčkami. K jemnému masu se výborně hodí brusinková s červeným vínem a lehká jablečná majonéza podle tradičního švédského receptu. Obě omáčky si můžete připravit den předem, a kdyby náhodou zbyly, uchovat je až týden v chladu.

Brusinková omáčka
1. V menším kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla, zasypte lžicí mouky, promíchejte, zalijte 100 ml červeného vína a stejným množstvím studené vody. Promíchejte, uveďte do varu a zmírněte plamen. Za dvě až tři minuty se utvoří hladký krém vonící vínem.

2. Do tohoto základu teď přidejte brusinky; budete potřebovat asi 100 g zavařených. Krátce je povařte, dochuťte solí, cukrem, citronovou šťávou a sejměte z ohně. Omáčku můžete podávat ihned, ale je nejlepší, když ji necháte aspoň čtyři hodiny (případně přes noc) odležet.

Švédská jablečná omáčka
1. Jedno jablko nastrouhejte na hrubší nudličky a v kastrůlku je zalijte 100 ml bílého vína. Uveďte do varu, zmírněte plamen a krátce poduste. Pak sejměte z ohně.

2. Po vychladnutí smíchejte jablečnou směs s 200 g majonézy a lžicí strouhaného křenu. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Šunkoví šneci

Sytý salát z paprik a mozzarelly

Květákovo-brokolicová polévka

Cukety a lilky (s náplní)

Makrela na grilu

Pomazánka na chléb

Snídaně na vidličku

Lívanečky s krémem

Jahodový koktejl

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.6/05, str.36

Přidat komentář