Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Narozeninový dort

Chystáte narozeninovou oslavu? Chcete někomu udělat radost? Tak upečte tento skvělý dort.

Vydání: 2009/5
Autor:
Hodnocení:
46 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 35 porcí
Doba přípravy: Do 30 minut
+ zdobení 40 minut
PT1H
Pečení 1:00
Dort Ostatní

Ingredience

    Na 30cm korpus

    • 75 g másla, změklého + extra na vymazání
    • 12 vajec
    • 300 g krupicového cukru
    • 150 g mletých mandlí
    • kůra ze 3 biopomerančů
    • 300 g hladké mouky + 1,5 lžičky prášku do pečiva

    Na 20cm korpus

    • 40 g másla, změklého 
    • 6 vajec
    • 150 g krupicového cukru
    • 75 g mletých mandlí
    • kůra z 1 až 2 biopomerančů
    • 150 g hladké mouky + lžička prášku do pečiva

    Na zdobení

    • 800 g malin + 800 g malých jahůdek + 200 g borůvek
    • 200 ml rozmixovaných a propasírovaných malin
    • 400 g červeného rybízu na větvičkách
    • čokoládová tvárná hmota+ pudinkový krém (viz níže)
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Formy (20 a 30 cm) vymažte máslem a dna vyložte pečicím papírem. Postup i ingredience pro oba korpusy jsou stejné, rozdílná je jen gramáž nebo počet. Vejce s cukrem šlehejte 8–10 minut ručním mixérem – tomuto kroku věnujte velkou pozornost, pro výsledek je opravdu rozhodující. Směs musí být lepivá a lesklá.

2 Přidejte máslo, mandle, pomerančovou kůru, promíchejte, přidejte mouku a prášek do pečiva a spojte. Přendejte do pečicích forem. Pečte 50–60 minut (malý 30–40 minut). Vyndejte z trouby, po pěti minutách vyklopte a nechte zchladnout.

3 Podélně rozřízněte oba korpusy a všechny okraje potřete pomerančovým sirupem (viz dole). Spodní díly korpusů potřete rozmixovanými malinami, rozdělte na ně polovinu rozmačkaných malin (400 g) a nakonec ještě potřete asi třetinou pudinkového krému (návod na jeho výrobu viz níže). Přiklopte horními díly a dejte vychladit.

4 Obvod i vršek obou dortů potřete zbytkem pudinkového krému. Změřte si výšku a obvod menšího dortu. Třetinu čokoládové hmoty vytvarujte do válečku. Ten dejte mezi dva archy pečicího papíru a vyválejte z něj plát stejně dlouhý jako obvod dortu a o 3–4 cm vyšší, než je výška dortu. (Pokud se vám bude hmota trhat, přendejte ji do robotu, přidejte lžíci oleje a rozmíchejte.) Odstraňte vrchní papír, spodní díl seřízněte dorovna, vršek nechte nepravidelný. Pak plát přitiskněte k dortu (rovnou částí dole). Ze zbytku hmoty udělejte ‚obal‘ pro větší korpus.

5 Do spodního korpusu zapíchejte 6 dřívek (třeba čínských jídelních tyčinek), nasaďte na ně horní korpus. Ozdobte ovocem a pocukrujte.
 

Čokoládová tvárná hmota

Nalámejte 700 g 60% čokolády do žáruvzdorné mísy a nad vodní lázní ji nechte rozpustit. Nechte lehce zchladnout a pak ji po lžících spojujte se 300 ml zahřátého Golden sirupu (k dostání např. v Marks & Spencer). Míchejte, dokud nezískáte hustou hmotu. Přendejte do pytlíku a nechte ztuhnout. Když s ní chcete pracovat, dejte jí na deset sekund do mikrovlnky, aby byla tvárná a vláčná zhruba jako marcipán.
 

Pomerančový sirup

Čtyři lžíce krupicového cukru dejte do malého rendlíku a přidejte k němu šest lžic vody a dva plátky pomerančové kůry. Zahřejte, dokud se cukr úplně nerozpustí, pak vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Zchlaďte a přimíchejte čtyři lžíce cointreau.
 

Pudinkový krém

Ručním mixérem spojte 6 žloutků, 3 lžíce vanilkového extraktu a 140 g krupicového cukru do světlé a husté hmoty.Přidejte 50 g hladké mouky. 600 ml mléka zlehka ohřejte a postupně přidávejte k vejcím. Přelijte do hrnce a na mírném plameni zahřívejte. Míchejte na hustý a lesklý pudink. Sejměte z ohně a přidejte 25 g másla. Přendejte do čisté mísy, přikryjte fólií a nechte vychladnout. 140 ml 40% smetany ke šlehání ušlehejte a opatrně ji přidejte k pudinku. Těsně před zdobením vmíchejte do pudinku i 500 g crème fraîche.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Narozeninová party

Narozeninová party

Fritaty s kaviárem z lososa

Sýrová mísa s nakládanými fíky

Jednohubky s uzeným sýrem

Penne all’ arrabbiata

Jehněčí v pistáciovo-citronové krustě

Přidat komentář