Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hráškový krém s mátou a skořicí

Tahle polévka si vás získá jemnou chutí i barvou. Krásu neztratí, i pokud ji připravíte z mraženého hrášku – bylo by ale škoda nevyužít toho, že ten čerstvý právě prožívá krátké období vrcholné formy!

Vydání: 2005/6
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka

Ingredience

    • 30 g másla
    • 70 g hladké mouky
    • 1 l studené vody nebo drůbežího či zeleninového vývaru
    • 150 ml mléka
    • 200 ml smetany na šlehání
    • 250–300 g hrášku
    • sůl, bílý pepř
    • špetku mleté skořice a 4 snítky máty na ozdobu

Příprava jídla

1. V hrnci rozpusťte máslo, přisypte mouku a vytvořte světlou jíšku. Zalijte ji vodou či vývarem, osolte a metlou rozšlehejte. Za občasného míchání vařte dvacet minut.

2. Přilijte mléko, a až začne polévka vařit, přisypte hrášek. Povařte pět až deset minut, dokud není hrášek měkký (mražený zpravidla potřebuje kratší dobu než čerstvý), a odstavte z ohně. Přímo v hrnci pak polévku rozmixujte ponorným mixérem a ještě ji přeceďte přes jemný cedník. Rozmixovaný hrášek protlačte vařečkou nebo obrácenou naběračkou.

3. Do polévky přilijte smetanu; čtyři lžíce si nechte na ozdobu. Prohřejte a dochuťte solí i mletým pepřem. Každou porci ozdobte smetanou, skořicí a lístky máty.

Tip Apetitu:
Jemný čerstvý hrášek v luscích se právě dostává na trh. Neváhejte této nabídky využít; trvá jen pár týdnů a opakovat se bude až za rok. Pokud jste nakoupili a naloupali víc, než spotřebujete, spařte kuličky horkou vodou a zmražte.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Smažené marinované králičí řízky

Nové brambory s česnekovým máslem

Ředkvičkový salát s mladou cibulí

Maková bábovka

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tahle polévka je vážně výborná! Když ji chci jako lehčí oběd, dám tam místo skořice citronovou šťávu a rozmíchám jedno vejce...
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.6/05, str.50
Obrazek uzivatele
Polevka je naprosto uzasna, klidne lze pridat i vice hrasku, pro jeste vyraznejsi hraskovou chut..

Přidat komentář