PIŠKOTOVÝ DORT (tzv. LENTILKOVÝ)

PIŠKOTOVÝ DORT (tzv. LENTILKOVÝ)

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu

Suroviny

3 vejce, 3 lžíce horké vody, 150g cukru krupice, 150g polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku.

Na žloutkový krém: 0,3 l mléka, 80g cukru, 80g polohr. (nebo hladké) mouky, 1 vanilkový cukr, 100g změklého másla, 100g cukru moučka
Žloutky s vařící vodou šleháme do hustší pěny, přidáme cukr a ještě šleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a smícháme - za postupného přisypávání mouky s kypř. práškem - se žloutkovou pěnou. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě při asi 160-170°C do zlatova. Žloutkový krém: Vše promícháme a krátce povaříme. Do horké směsi přimícháme 1 celé vejce (intenzivně mícháme). Během chladnutí několikrát promícháme, aby se neutvořila na povrchu příliš pevná krusta. Utřeme 100g změklého másla a 100g cukru moučky. Do máslového krému přidáváme po částech uvařenou vychladlou směs (doporučuji v mixéru nebo ve šlehači). Chladný dortový korpus rozkrojíme, potřeme 1/2 krému (pod krém možno dát např. meruňkovou marmeládu), přiklopíme a navrchu potřeme zbylým krémem. Ozdobíme LENTILKAMI. TIP: Doporučuji nejdřív uvařit směs na krém, pak udělat dortový korpus, pak umíchat krém.
Autor: keny

Obchod Apetit