Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřo knedlo zelo

Absolutní česká klasika podle Václava Friče, kterou hravě zvládnete. V neděli už nebude chtít obědvat nic jiného!

Vydání: 2010/2
Autor:
Hodnocení:
83 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení 3 hodiny, vaření 18 minut, dušení 45 minut
P
Maso Česká

Ingredience

    • 1,25 kg vepřové krkovice, v celku
    • sůl a pepř
    • 1–2 lžičky čerstvě drceného kmínu
    • 5 stroužků česneku, prolisovaných
    • 2 cibule, nakrájené nadrobno
    • 100 g vepřového sádla
    • 1 lžíce hladké mouky na zaprášení

    Na zelí

    • 2 lžíce vepřového sádla
    • 100 g slaniny, na špalíčky
    • 2 cibule, nakrájené nadrobno
    • 1 sáček kysaného zelí
    • drcený kmín, krupicový cukr, sůl, ocet
    • 2 lžíce hrubé mouky na zaprášení

    Na knedlíky

    • 1 kg hrubé mouky
    • špetka soli
    • 1 vejce
    • 20 g čerstvého droždí
    • špetka krupicového cukru
    • 1 rohlík, nakrájený na kostičky
    • 500 ml vlažného mléka

     

Příprava jídla

VIDEO: Jak na to

Vepřo knedlo zelo


1 Vetřete česnek

Předehřejte troubu na 140 °C. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem. Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi tři hodiny.

2 Připravte zelí

Připravte knedlík (viz níže) a zelí. To pokrájejte, slitý lák nevylévejte. Na rozehřátém sádle osmahněte slaninu, cibuli a kmín. Vmíchejte zelí, zalijte ho lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 4 lžíce cukru, 100 ml octa a sůl. Vařte 15 minut.

3 Odpočinek masu

Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout. „Během té doby se rovnoměrně rozestoupí šťáva. Ihned po upečení bývá více ve středu, a naopak pod kůrkou téměř žádná,“ vysvětluje Václav Frič.

4 Nakrájejte plátky

Teplé odpočinuté maso nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba jeden a půl centimetru. Vepřové by mělo být krásně šťavnaté a měkké, s křupavou kůrčičkou.

5 Udělejte sos

Pekáč, ve kterém jste pekli maso, postavte na sporák a zahřívejte. Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte. Zalijte asi 200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte.

6 Dochuťte zelí

Po přibližně patnácti minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni. Zelí by mělo mít lehce nasládlou chuť, lesklou barvu a přiměřené množství šťávy. Dávejte pozor, abyste ho nerozvařili.
 

NEJLEPŠÍ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY

1 V míse smíchejte mouku, sůl, vejce, rozdrobené droždí, špetku cukru a vlažné mléko. Nechte asi 5 minut stát.

2 Uhněťte měkké těsto, přidejte pokrájený rohlík a nechte hodinu kynout. Pak vytvarujte tři až čtyři šišky a dejte vařit.



3 Vařte v osolené vroucí vodě 18 minut, v půlce knedlíky otočte. Po uvaření je po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára.

4 Dokonalosti dosáhnete, když hotové knedlíky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.
 

JAK SERVÍROVAT

1 Nejprve dejte na talíř zelí – úplně obyčejně, jak jste zvyklí, podáváte přece českou klasiku. Na porci stačí dvě až tři lžíce.

2 Přidejte sádlem potřené knedlíky. Nakrájet je můžete nití nebo nožem. Pokládejte je přes sebe.

3 Na zelí (případně přes zelí i knedlíky) posaďte dva plátky masa, kůrčičkou nahoru. Dokonalé trio, co říkáte?

4 Nakonec patří vypečená, silná šťáva – ta dodá pokrmu správnou chuť. Přelévejte ji přes maso i zelí. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřové maso aneb Inspirace k masopustu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborné! Takové vepřo knedlo zelo jsme ještě nejedli.
Obrazek uzivatele
To máme radost, děkujeme!
Obrazek uzivatele
Podle me je v zeli moc octa. Dalo mi to hodne prace to dochutit. Ale nekdo to tak ma rad....

Přidat komentář