Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s jahodami a krémem

Není nic jednoduššího a krásnějšího než si dát čerstvé jahody s cukrem a šlehačkou. A co teprve v koláčích, knedlíkách nebo dortech…
Vydání: 2009/8
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení 20 minut
P
Koláč Česká

Ingredience

    • 175 g másla, zmraženého + na vymazání formy
    • 250 g hladké mouky
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • 50 g krupicového cukru
    • 150 ml mléka
    • trocha citronové šťávy
    • 1 vejce, prošlehané

    Na náplň a ozdobu
    • 350 g jahod, přepůlených
    • 50 g krupicového cukru + na jahody
    • 1 lžíce jahodové marmelády
    • 140 g mascarpone
    • pár kapek vanilkového extraktu
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Koláčovou formu (pokud možno s odnímatelným dnem) o průměru 20 cm vymažte. Máslo nastrouhejte do misky na hrubém struhadle a dejte na pět minut do mrazáku. Pak ho pomocí špachtle co nejrychleji promíchejte s moukou prosátou s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte mléko a citronovou šťávu a vytvořte těsto ‚kropenaté‘ hrudkami másla. Několikrát ho pohněťte na pomoučeném vále a nakonec ho rozválejte a vyložte jím formu. Potřete ho vejcem, trochu pocukrujte a pečte 20 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.

2 Zchladlý korpus položte na servírovací talíř. Jahody dejte do mísy, pocukrujte je a promíchejte s marmeládou. V jiné míse utřete mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem.

3 Krémem ve vysoké vrstvě potřete koláč (okraje nechte vykukovat, aby byl ještě lákavější). Navrch dejte jahody a poprašte je moučkovým cukrem. Podávejte nakrájené na dílky s čajem nebo kávou.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář