Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s citronovo-malinovou pusinkou

Svůdný dezert, který stojí za trošku námahy. 
Vydání: 2009/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: Na 12 kusů
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chlazení, pečení 35 minut, vaření 10 minut
P
Koláč Česká

Ingredience

    Na těsto
    • 350 g hladké mouky + na poprášení
    • 200 g másla, chlazeného, nakrájeného na plátky
    • 100 g třtinového cukru
    • 2 velké žloutky
    • sůl

    Na náplň
    • 2× 300g sklenička citronového krému
    • 2 vejce + 2 žloutky, prošlehané
    • 200 g malin
    • moučkový cukr k servírování

    Na pusinku

    • 4 bílky
    • 140 g moučkového cukru
    • 1 lžička bílého vinného octa
    • 1 lžička kukuřičného škrobu

Příprava jídla

1 Mouku, máslo a ¼ lžičky soli dejte do robotu a důkladně promíchejte. Přidejte cukr a po jednom i žloutky a 4 lžičky studené vody. Umíchejte těsto, pak přendejte na pracovní plochu a rychle uhněťte dohladka. Těsto pak dejte do kulaté koláčové formy s vroubkovaným okrajem o průměru 25 centimetrů a prsty ho roztlačte po celé ploše a do všech záhybů. Přečnívající těsto odřízněte. Dejte na půl hodiny chladit do ledničky.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Formu s koláčem překryjte papírem na pečení, zatěžkejte suchými fazolemi a pečte patnáct minut. Pak papír s fazolemi odstraňte a pečte dalších 10–15 minut dozlatova. Nechte zchladnout.

3 Mezitím dejte citronový krém do hrnce, přidejte vejce i oba žloutky a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte mírně povařit na hustou a tmavě žlutou hmotu; trvá to zhruba deset minut. Zakryté potravinářskou fólií nechte úplně zchladnout.

4 Většinu – zhruba 170 g – malin rozmačkejte vidličkou a přimíchejte k citronové náplni. Směs pomocí lžíce přendejte do upečeného korpusu a uhlaďte.

5
Bílky ušlehejte ve velké, čisté a suché míse dotuha, pak postupně přidejte cukr a ušlehejte doleskla. Přidejte ocet a kukuřičný škrob. Pak bílky dejte na koláč, lžičkou vytvořte vlny a pečte deset minut, dokud vršky nezezlátnou. Podávejte s malinami a pocukrované.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář