
Pomalu pečená srnčí kýta
Dopřejte masu na červeném víně čas, který potřebuje. Odměnou vám bude nevšední gurmánský zážitek.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 2–3 lžíce másla + trochu na zjemnění
- 2 mrkve, nahrubo nastrouhané
- 140 g kořenové petržele, nahrubo nastrouhané
- 100 g celeru, nahrubo nastrouhaného
- 2 cibule, nahrubo nasekané
- 2 stroužky česneku, na plátky
- 5 lžic hladké mouky, ochucené solí a pepřem
- 1 kg vykostěné srnčí kýty, nakrájené na kostky velikosti sousta
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 450 ml kvalitního červeného suchého vína
- 450 ml hovězího vývaru
- 2 snítky tymiánu
- 1 bobkový list
- sůl a pepř
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Rozehřejte velký hrnec s těžkým dnem – nejlépe litinový –, dejte do něj většinu olivového oleje a másla a osmahněte mrkev, petržel, cibuli i celer. Po zhruba 4–5 minutách přihoďte česnek a míchejte další minutu.
2 Hladkou mouku vsypte do většího sáčku, vložte do něj kýtu a protřeste, aby se ze všech stran obalila. Zeleninu v hrnci shrňte k jedné straně a na volné místo dejte zbytek oleje i másla, plamen zvyšte na maximum a osmahněte ze všech stran maso, tak aby se zatáhlo a veškerá vůně a šťáva zůstaly uvnitř. Pak maso i zeleninu vyndejte.
3 Do hrnce přidejte rybízovou marmeládu, červené víno a přiveďte k varu, přilijte vývar a vhoďte tymián, bobkový list, promíchejte a do hrnce vraťte maso i zeleninu. Přiveďte k varu.
4 Přiklopené přendejte do trouby a pečte minimálně hodinu a půl. Po vytažení z trouby dochuťte solí, pepřem a zjemněte máslem. Podávejte s bagetou.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Jana Majerova
21. Září 2014 12:56
Miroslav Kimlička
12. Leden 2015 13:04
Kristýna Janíčková
13. Leden 2017 20:20