
Krekry s mořskou solí
Vločky mořské soli dají krekrům elegantní pečeť. Skvělý doplněk třeba k sýrovému prkénku a nakládané zelenině.
Vydání: 2009/9
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: Na 18 krekrů
Doba přípravy: Do 30 minut
Pečení 15 minut
Pečení 15 minut
P
Ingredience
- 200 g hladké mouky + další na vál
- ½ lžičky kypřicího prášku
- 50 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
- vločky mořské soli na posypání (např. značka Maldon)
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 180 °C. Mouku, kypřicí prášek, máslo a ½ lžičky vloček soli dejte do kuchyňského robotu a mixujte asi minutu na drobenku. Pak přidejte čtyři lžíce studené vody a několika pulzy promíchejte, aby se směs spojila v těsto. Jestli to nestačí, přidávejte po jedné lžičce vody a míchejte, až získáte pružné, měkké, ale nelepivé těsto.
2 Rozválejte ho na pomoučeném válu co nejvíce dotenka na obdélník o velikosti asi 50 × 25 cm. Plát shora lehce potřete vodou, posypejte lžičkou vloček mořské soli a mírně je přitlačte. Těsto propíchejte vidličkou a rozkrájejte na 18 dílků. Přendejte je na 2 plechy vyložené pečicím papírem (když se trochu pomačkají, nevadí). Pečte v troubě 10–15 minut. Hotové krekry by měly vypadat suše, ale stále bledě (i když působí nedopečeně a měkce, ztvrdnou při chladnutí). Nechte vychladnout na mřížce. V neprodyšně uzavřené dóze je můžete mít až dva týdny.
2 Rozválejte ho na pomoučeném válu co nejvíce dotenka na obdélník o velikosti asi 50 × 25 cm. Plát shora lehce potřete vodou, posypejte lžičkou vloček mořské soli a mírně je přitlačte. Těsto propíchejte vidličkou a rozkrájejte na 18 dílků. Přendejte je na 2 plechy vyložené pečicím papírem (když se trochu pomačkají, nevadí). Pečte v troubě 10–15 minut. Hotové krekry by měly vypadat suše, ale stále bledě (i když působí nedopečeně a měkce, ztvrdnou při chladnutí). Nechte vychladnout na mřížce. V neprodyšně uzavřené dóze je můžete mít až dva týdny.
Přidat komentář