Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Švestkový rosol

Omrzely vás marmelády a kompoty nasladko? Vyzkoušejte něco jiného, čím skvěle doplníte sýry, slané sušenky nebo grilovaná masa.
Vydání: 2009/9
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: Na 7 skleniček po 100 ml
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření 70 minut
P
Zavařenina Česká

Ingredience

    • 2 kg švestek nebo blum
    • 1 kg želírovacího cukru 2 : 1

Příprava jídla

1 Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Dejte je do hrnce, přilijte 500 ml studené vody a přiveďte k varu. Přiklopte a nechte zvolna probublávat 45 minut, až se švestky úplně rozvaří – obsah hrnce by měl připomínat hodně tmavě červené pyré.
 
2 Propasírujte přes jemné síto – nesmí projít ani kousek slupky či vlákniny – a vraťte do hrnce.
 
3 Přidejte želírovací cukr a na mírném ohni míchejte do rozpuštění. Zvyšte plamen a nechte bublat 25 minut, až získáte husté a tmavé ovocné pyré. Stále míchejte, aby se rosol u dna nepřipaloval. Hotovo je ve chvíli, kdy vařečka na dně hrnce zanechává pár sekund patrnou cestičku.

4 Naplňte ještě horkou směs do uzavíratelných nádob (neměly by se směrem k hrdlu zužovat, protože pak by z nich rosol nešel vyklopit). Vydrží šest měsíců.

NĚCO NAVÍC:
Pokud se vám urodily nebo jste dostali kdoule, připravte si rosol z nich. Bohužel se špatně shánějí, ale jejich chuti se nic nevyrovná.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Švestková pomazánka

REKLAMA

Přidat komentář