
Ořechový chléb
Mezi zaslanými rodinnými poklady získal pořadové číslo dvě, ale na vlastní ústa jsme se přesvědčili, že je naprostou chlebovou jedničkou!
Vydání: 2005/7
Autor: redakce Apetitu
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 2 bochníčky
Ingredience
- 500 g celozrnné žitné mouky
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 3 lžíce kmínu
- 3 lžíce fenyklu (nemusí být)
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce kvasného lihového
- nebo 3 lžíce bílého vinného octa
- 50 g másla nebo sádla
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 100 g droždí
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1/2 l podmáslí
- 100 ml vody, nejlépe tělesné teploty (kolem 37 °C)
Příprava jídla
1. V hrnku smíchejte tři až čtyři lžíce mouky (třeba dvě a dvě od každé), cukr, droždí, 30 ml vlažného podmáslí a nechte na teplém místě vzejít.
2. Mezitím v míse smíchejte všechnu zbylou mouku, sůl, kmín, fenykl, ocet, zbytek podmáslí a trochu vody. Přidejte rozpuštěné máslo nebo sádlo a ocet, přilijte vzešlé droždí a důkladně propracujte v pevné, nelepivé těsto. Pod čistou utěrkou ho pak nechte na teplém místě třicet až čtyřicet minut kynout.
3. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zapracujte do těsta ořechy, nalámané na kousky. Znovu propracujte, vytvořte bochánek, vložte ho do ošatky, případně mísy, a dejte mu ještě další půlhodinu na kynutí.
4. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Chléb přeneste na plech posypaný moukou a pečte tři čtvrtě hodiny až hodinu. Zhruba po půlhodině potřete bochánek trochou vody. Po upečení vyjměte z trouby, znova potřete a pak už jen nechte vychladnout, nejlépe na mřížce.
2. Mezitím v míse smíchejte všechnu zbylou mouku, sůl, kmín, fenykl, ocet, zbytek podmáslí a trochu vody. Přidejte rozpuštěné máslo nebo sádlo a ocet, přilijte vzešlé droždí a důkladně propracujte v pevné, nelepivé těsto. Pod čistou utěrkou ho pak nechte na teplém místě třicet až čtyřicet minut kynout.
3. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zapracujte do těsta ořechy, nalámané na kousky. Znovu propracujte, vytvořte bochánek, vložte ho do ošatky, případně mísy, a dejte mu ještě další půlhodinu na kynutí.
4. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Chléb přeneste na plech posypaný moukou a pečte tři čtvrtě hodiny až hodinu. Zhruba po půlhodině potřete bochánek trochou vody. Po upečení vyjměte z trouby, znova potřete a pak už jen nechte vychladnout, nejlépe na mřížce.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Viera (neověřeno)
30. Březen 2006 15:26
Petra (neověřeno)
21. Květen 2006 18:06
zuzulks (neověřeno)
25. Červenec 2007 14:26
Zuzka (neověřeno)
29. Listopad 2006 22:37
Eva (neověřeno)
24. Červenec 2007 11:03
Zuzka (neověřeno)
15. Leden 2008 09:33
Alena (neověřeno)
2. Září 2007 15:24
maruska (neověřeno)
8. Červen 2008 22:20
Eva Pasková
9. Duben 2010 14:18