Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ořechový chléb

Mezi zaslanými rodinnými poklady získal pořadové číslo dvě, ale na vlastní ústa jsme se přesvědčili, že je naprostou chlebovou jedničkou!

Vydání: 2005/7
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 2 bochníčky
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 60-70 minut
PT1H
Pečení 1:00
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 500 g celozrnné žitné mouky
    • 500 g hladké pšeničné mouky
    • 3 lžíce kmínu
    • 3 lžíce fenyklu (nemusí být)
    • 2 lžíce soli
    • 2 lžíce kvasného lihového
    • nebo 3 lžíce bílého vinného octa
    • 50 g másla nebo sádla
    • 2 hrsti vlašských ořechů
    • 100 g droždí
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 1/2 l podmáslí
    • 100 ml vody, nejlépe tělesné teploty (kolem 37 °C)

Příprava jídla

1. V hrnku smíchejte tři až čtyři lžíce mouky (třeba dvě a dvě od každé), cukr, droždí, 30 ml vlažného podmáslí a nechte na teplém místě vzejít.

2. Mezitím v míse smíchejte všechnu zbylou mouku, sůl, kmín, fenykl, ocet, zbytek podmáslí a trochu vody. Přidejte rozpuštěné máslo nebo sádlo a ocet, přilijte vzešlé droždí a důkladně propracujte v pevné, nelepivé těsto. Pod čistou utěrkou ho pak nechte na teplém místě třicet až čtyřicet minut kynout.

3. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zapracujte do těsta ořechy, nalámané na kousky. Znovu propracujte, vytvořte bochánek, vložte ho do ošatky, případně mísy, a dejte mu ještě další půlhodinu na kynutí.

4. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Chléb přeneste na plech posypaný moukou a pečte tři čtvrtě hodiny až hodinu. Zhruba po půlhodině potřete bochánek trochou vody. Po upečení vyjměte z trouby, znova potřete a pak už jen nechte ­vychladnout, nejlépe na mřížce.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Menu z vlašských ořechů

Menu z vlašských ořechů

Neodolatelné domácí pečivo

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
doporučuji!!!! jednoduchý a vynikajicí
Obrazek uzivatele
Pokud se přidá na přípravu dalších 20 minut,pak ten výsledek není špatný, ale není to pro mě jednička v domácích chlebících. Mám zájem o opravdu výborný domácí chléb.Dík.P.
Obrazek uzivatele
skús napríklad ballymaloe, je jednoduchý, poomerne rýchly a hlavne vxnikajúci
Obrazek uzivatele
právě jsem dopekla a je naprosto fantastický, doporučuji
Obrazek uzivatele
Já ho zkusím upéct v pekárně, docela se na něj těším.
Obrazek uzivatele
... zkoušel to již někdo v domácí pekárně?????
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.7/05, str.17
Obrazek uzivatele
Tak jsem se do něj dneska pustila, byla to moje chlebová premiéra, takže jsem měla trošku obavy, jak to všechno dopadne. Ale výsledek je naprosto geniální, chlebík je moc dobrý, všichni se olizovali až za ušima. Dělala jsem ho z poloviční dávky a dala tam jen jedno droždí :-)
Obrazek uzivatele
Chléb byl výborný, skvěle se povedl. Jen příště dám do těsta jen špetku fenyklu - 3 lžíce jsou doopravdy moc, fenykl pak přebíjí všechny ostatní chutě a vůně. Skvělý byl ještě i 3 dny po upečení. Naprosto dokonale se na něj hodí pomazánka z krabích tyčinek. Ta kombinace aromatického chlebíku a lehké svěží pomazánky si podmanila celou rodinu! Jednoznačně doporučuji.

Přidat komentář