Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Nejlepší vánočka

Popis receptu: 
8 porcí 50 min příprava kynutí 3 hodiny pečení 45 minut
Autor: Lucie Svobodová
Hodnocení:
25 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    1kg hl. mouky (dvounulky) 10 g soli 300ml mléka 70g droždí 250 g másla 250 g cukru krupice 4-5 žloutků 150 g rozinek, promytých a namočených ve sklence bílého vína kůra z jednoho citronu kůra z 1/4 pomeranče mandle na ozdobu, namočené asi hodinu v mléce

Příprava jídla

1. Droždí do hrnku vlaž.mléka, není třeba vzejít. Mouku se solí prosít do mísy, přidat mléko s droždím, žloutky, cukr s citrusovou kůrou, kousky másla a zbylé mléko. Důkladně vypracujeme nejdříve vařečkou poté ručně hebké těsto. Dlouhým hnětením (20min.) získá hebkost a nebude praskat. 2. Necháme vykynout na dvojnásobek. Pak ho znovu propracujeme a rozdělíme na 9 dílů. 3. Každý díl zploštit a zabalit do něj namoč. rozinky. Okraje spojit a opatrně vyválet válečky. Spleteme, sestavíme a ozdobíme vánočku mandlemi. Potřít nálevem z rozinek a nechat několik hodin kynout, klidně i přes noc. Čím delší je kynutí, tím spíš nepopraská a bude hebčí. 4. Troubu předehřát na 130°C (peč.při nízké teplotě zvyšuje vláčnost) a pečeme cca 1 hodinu, ale i déle, musí zezlátnout.
REKLAMA

Přidat komentář