Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (31)
Do hodiny

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 kg
dvounulka
sůl 10 g
mléko 300 ml
droždí 70 g
máslo 250 g
krupicový cukr 250 g
žloutek 4 ks
rozinky 150 g
promyté a namočené ve sklence bílého vína
citronová kůra 1 ks
z 1 citronu
sušená pomerančová kůra
z 1/4 pomeranče
mandle
na ozdobu namočené cca hodinu v mléce
1. Droždí do hrnku vlaž.mléka, není třeba vzejít. Mouku se solí prosít do mísy, přidat mléko s droždím, žloutky, cukr s citrusovou kůrou, kousky másla a zbylé mléko. Důkladně vypracujeme nejdříve vařečkou poté ručně hebké těsto. Dlouhým hnětením (20min.) získá hebkost a nebude praskat. 2. Necháme vykynout na dvojnásobek. Pak ho znovu propracujeme a rozdělíme na 9 dílů. 3. Každý díl zploštit a zabalit do něj namoč. rozinky. Okraje spojit a opatrně vyválet válečky. Spleteme, sestavíme a ozdobíme vánočku mandlemi. Potřít nálevem z rozinek a nechat několik hodin kynout, klidně i přes noc. Čím delší je kynutí, tím spíš nepopraská a bude hebčí. 4. Troubu předehřát na 130°C (peč.při nízké teplotě zvyšuje vláčnost) a pečeme cca 1 hodinu, ale i déle, musí zezlátnout.

Obchod Apetit