Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bouillabaisse
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Pro 6-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4237 kcal
Bílkoviny 351 g
Sacharidy 73 g
Tuky 257 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původně prostá krajová polévka z Francie se proslavila i ve světě vysoké kuchyně. Má desítky domácích i světových variant – a tady je ta naše.

Suroviny

ryba 2 kg
mořské ryby a plody např. ďas, platýz, kanic, pilobřich ostnitý, pražma, ropušnice, parmice pruhovaná, vlk mořský; může, ale nemusí být sépie, scampi, mušle či krab…
olivový olej 100 ml
nahrubo
pórek 1 ks
na kolečka
česnek 4 stroužek
nasekané
menší bulva, na plátky
na kostičky
bouquet garni 1 svazek
Svazek z 1 bobkového listu, 2 snítek tymiánu, 3 snítek petrželky, 2 snítek bazalky, kousku pomerančové kůry
tymián 1 snítka
bazalka ½ hrst
šafrán 6 snítek
lze nahradit špetkou mletého
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
toasty k podávání
majonéza
rouille omáčka k podávání

Postup

1

UPRAVTE RYBY
Odstraňte žábry a vyhoďte je. Pak z ryb odkrojte páteř, ploutve a hlavy – nic z toho nevyhazujte. Maso i odkrojky opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Filety zbavte šupin, případně kůže – ta může při jídle někomu vadit.

Bouillabaisse - příprava ryby

2

MARINUJTE
Rybí maso nakrájejte na kousky velikosti sousta; tužší a jemnější maso rozdělte do dvou misek. Vše posypte lžičkou tymiánových lístků a lžící sekané bazalky, zalijte polovinou oleje, promíchejte a nechte zakryté v chladničce marinovat.

Bouillabaisse - marinování ryby

3

OPÉKEJTE
Na vývar opékejte na zbylém oleji zvolna cibuli a pórek; mělo by stačit asi pět minut. Vmíchejte česnek, fenykl i rybí odkrojky a dále opékejte. Po 3–5 minutách přidejte rajčata, bouquet garni a šafrán.

Bouillabaisse - opékání ryby

4

VAŘTE
Zalijete studenou vodou tak, aby bylo vše ponořené; potřebovat budete asi 1,5 litru. Zvyšte plamen, přiveďte k varu a zprudka vařte asi pět minut. Seberte pěnu, ztlumte a zvolna vařte přibližně hodinu.

Bouillabaisse - vaření polévky

5

SCEĎTE
Vývar přeceďte a přes husté síto i částečně propasírujte. (Pokud hodláte vývar mrazit, udělejte to v této fázi). Přiveďte znovu k varu a dochuťte solí a pepřem. Ztlumte zdroj tepla a začněte vkládat ryby.

Bouillabaisse - scezení polévky

6

DOKONČETE
Do vývaru vsypte misku s tužšími kousky, asi 8–10 minut povařte, pak vložte jemnější maso a vařte ještě asi 5 minut. Pokud se ryby do polévky nevejdou tak, aby byly ponořené, vařte je na etapy. Do talířů navršte ryby, zalije polévkou a podávejte s tousty a s omáčkou rouille.

Bouillabaisse - dokončení

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč