Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bouillabaisse

Původně prostá krajová polévka z Francie se proslavila i ve světě vysoké kuchyně. Má desítky domácích i světových variant – a tady je ta naše.
Vydání: 2009/9
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: Pro 6-10 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření 1 hodina
P
Polévka Francouzská

Ingredience

    • 2 kg čerstvých mořských ryb a plodů moře (např. ďas, platýz, kanic, pilobřich ostnitý, pražma, ropušnice, parmice pruhovaná, vlk mořský; může, ale nemusí být sépie, scampi, mušle či krab…)
    • 100 ml olivového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nahrubo
    • 1 pórek, nakrájený na kolečka
    • 4 stroužky česneku, nasekané
    • 1 menší bulva fenyklu, nakrájená na plátky
    • 5 rajčat, nakrájených na kostičky
    • bouquet garni (svazek z 1 bobkového listu, 2 snítek tymiánu, 3 snítek petrželky, 2 snítek bazalky, kousku pomerančové kůry) + tymián a bazalka navíc
    • 4–6 nitek šafránu nebo špetka mletého
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • k podávání tousty a rouille

Příprava jídla



1 UPRAVTE RYBY
Odstraňte žábry a vyhoďte je. Pak z ryb odkrojte páteř, ploutve a hlavy – nic z toho nevyhazujte. Maso i odkrojky opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Filety zbavte šupin, případně kůže – ta může při jídle někomu vadit.



2 MARINUJTE
Rybí maso nakrájejte na kousky velikosti sousta; tužší a jemnější maso rozdělte do dvou misek. Vše posypte lžičkou tymiánových lístků a lžící sekané bazalky, zalijte polovinou oleje, promíchejte a nechte zakryté v chladničce marinovat.



3 OPÉKEJTE
Na vývar opékejte na zbylém oleji zvolna cibuli a pórek; mělo by stačit asi pět minut. Vmíchejte česnek, fenykl i rybí odkrojky a dále opékejte. Po 3–5 minutách přidejte rajčata, bouquet garni a šafrán.



4 VAŘTE
Zalijete studenou vodou tak, aby bylo vše ponořené; potřebovat budete asi 1,5 litru. Zvyšte plamen, přiveďte k varu a zprudka vařte asi pět minut. Seberte pěnu, ztlumte a zvolna vařte přibližně hodinu.



5 SCEĎTE
Vývar přeceďte a přes husté síto i částečně propasírujte. (Pokud hodláte vývar mrazit, udělejte to v této fázi). Přiveďte znovu k varu a dochuťte solí a pepřem. Ztlumte zdroj tepla a začněte vkládat ryby.



6 DOKONČETE
Do vývaru vsypte misku s tužšími kousky, asi 8–10 minut povařte, pak vložte jemnější maso a vařte ještě asi 5 minut. Pokud se ryby do polévky nevejdou tak, aby byly ponořené, vařte je na etapy. Do talířů navršte ryby, zalije polévkou a podávejte s tousty a s omáčkou rouille.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vůně Středomoří

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept je nepoužitelný - technologický postup chybí. Mokrouš

Přidat komentář