Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hvězdný meruňkový kompot

Úžasný letní dezert! Víno, které do kompotu použijete, by mělo být přirozeně sladké a mít plnou chuť. Ovoce podávejte chlazené se zakysanou smetanou či jogurtem.

Vydání: 2005/7
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení: 1 hodina
P

Ingredience

    • 100 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový lusk, podélně rozkrojený
    • 2 hvězdičky badyánu
    • okrájenou kůru z jednoho menšího pomeranče, chemicky neošetřeného
    • 650 g meruněk
    • 370 ml aromatického sladkého bílého vína, například muškátu

Příprava jídla

1. Víno spolu s 420 ml vody, cukrem, vanilkovým luskem a badyánem pomalu ohřívejte ve středně velkém hrnci, až se cukr rozpustí. Pak přidejte pomerančovou kůru, zakryjte a zvolna vařte pět minut, až vznikne hustý sirup.

2. Do něj ponořte celé meruňky a poté je zatižte talířem nebo pokličkou – měly by být stále ponořené. Velmi mírně vařte, aby sirup sotva bublal, dokud ovoce nezměkne; trvá to deset až patnáct minut. Na zkoušku do meruňky píchněte špičkou nože: měla by do dužniny lehce zajet. Sirup nechte ochladnout zhruba na pokojovou teplotu.

3. Meruňky dejte do mísy a odstraňte volné slupky. Sirup vyvařte asi na poloviční objem, nechte vychladnout; ochutnejte a případně doslaďte. Poté jím přelijte ovoce a před podáváním vychlaďte (v lednici vydrží až tři dny).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jablečný kompot

20x sladké meruňky

REKLAMA

Přidat komentář