
Boršč podle Katčiny maminky
Redaktorka Katka Švejdová nám představila recept na nejlepší boršč.
Ingredience
- 500 g hovězího masa předního
- 150 g vepřové plece
- 150 g skopového nebo jehněčího masa (nemusí být)
- divoké koření (2 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček černého pepře)
- 1 cibule, oloupaná
- sůl
- 2 lžíce másla
- 100 g červené řepy, oloupané a nakrájené na nudličky
- 2 lžičky octa
- 150 g kořenové zeleniny (asi 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru), nakrájené na nudličky
- 200 g bílého hlávkového zelí, nakrouhaného nahrubo
- 175 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 150 g rajčat, nakrájených na kostky
- 1 biocitron, přepůlený
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1–2 lžíce hladké mouky rozkvedlané v troše vody
- 1 lžička krupicového cukru
- 200 g zakysané smetany
Příprava jídla
1 Všechno maso zalijte 2,5 l studené vody, přiveďte k varu, přidejte divoké koření, cibuli, ztlumte a zvolna vařte asi 2 hodiny doměkka. Vepřové a pak skopové maso vyjměte dřív, aby se nerozvařilo. Vývar proceďte a osolte. Maso nechte vychladnout; libové oberte, pokrájejte a dejte stranou.
2 Mezitím zvlášť na másle opečte řepu, po třech minutách ji zakápněte octem, podlijte asi 150 ml vody a přiklopené duste asi 30 minut doměkka.
3 Do vývaru dejte kořenovou zeleninu, zelí, brambory, rajčata, citron a protlak. Přiveďte k varu a za stálého míchání vlijte přes cedník mouku s vodou. Vařte asi 20 minut, pak odstraňte citron. Přidejte maso, podušenou řepu, polovinu zakysané smetany a už jen prohřejte. Podle chuti oslaďte a dosolte. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou.
NĚCO NAVÍC
Boršč můžete vylepšit 50 g uzené slaniny, nakrájené na kostičky a rozškvařené (přidejte ji spolu se zeleninou). Místo čerstvé podušené řepy lze na konci přidat nakládanou.
Přidat komentář