Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Boršč podle Katčiny maminky

Redaktorka Katka Švejdová nám představila recept na nejlepší boršč.

Vydání: 2009/10
Autor:
Hodnocení:
63 (hlasy)
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
Opékání 3 minuty
PT3H30M
Vaření 3:30
Zelenina Východoevropská

Ingredience

    • 500 g hovězího masa předního
    • 150 g vepřové plece
    • 150 g skopového nebo jehněčího masa (nemusí být)
    • divoké koření (2 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček černého pepře)
    • 1 cibule, oloupaná
    • sůl
    • 2 lžíce másla
    • 100 g červené řepy, oloupané a nakrájené na nudličky
    • 2 lžičky octa
    • 150 g kořenové zeleniny (asi 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru), nakrájené na nudličky
    • 200 g bílého hlávkového zelí, nakrouhaného nahrubo
    • 175 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
    • 150 g rajčat, nakrájených na kostky
    • 1 biocitron, přepůlený
    • 1 lžíce rajského protlaku
    • 1–2 lžíce hladké mouky rozkvedlané v troše vody
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 200 g zakysané smetany

Příprava jídla

1 Všechno maso zalijte 2,5 l studené vody, přiveďte k varu, přidejte divoké koření, cibuli, ztlumte a zvolna vařte asi 2 hodiny doměkka. Vepřové a pak skopové maso vyjměte dřív, aby se nerozvařilo. Vývar proceďte a osolte. Maso nechte vychladnout; libové oberte, pokrájejte a dejte stranou.

2 Mezitím zvlášť na másle opečte řepu, po třech minutách ji zakápněte octem, podlijte asi 150 ml vody a přiklopené duste asi 30 minut doměkka.

3 Do vývaru dejte kořenovou zeleninu, zelí, brambory, rajčata, citron a protlak. Přiveďte k varu a za stálého míchání vlijte přes cedník mouku s vodou. Vařte asi 20 minut, pak odstraňte citron. Přidejte maso, podušenou řepu, polovinu zakysané smetany a už jen prohřejte. Podle chuti oslaďte a dosolte. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
Boršč můžete vylepšit 50 g uzené slaniny, nakrájené na kostičky a rozškvařené (přidejte ji spolu se zeleninou). Místo čerstvé podušené řepy lze na konci přidat nakládanou.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ćervená řepa 14x jinak

Vegetariánský boršč

Řepa 14x jinak

Přidat komentář