Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Povidla bez míchání

Recept je to bezpracný a totálně dokonalý. Koupíte švestky, dáte do kastrolu, zasypete cukrem, zalijete octem, a můžete jít relaxovat! Povidla se vaří a vaří, na konci je jen zakápnete rumem, přidáte skořici, a máte hotovo.

Vydání: 2009/10
Autor:
Hodnocení:
78 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 6 sklenic o objemu cca 330 ml
Doba přípravy: Více než hodinu
Odležení: 24 hodinVaření: 6 hodinPlnění: 15 minut
PT15M
Příprava 0:15
Zavařenina Česká

Ingredience

    • 6 kg švestek
    • 1 kg krupicového cukru
    • 250 ml octa
    • 1 vrchovatá lžička mleté skořice
    • 100–150 ml tuzemského rumu

    Příprava jídla

    1. PECKY PRYČ 
    Švestky vypeckujte  a dejte do největšího a nejširšího hrnce, který máte. Zasypte je cukrem a zalijte octem. Od této chvíle nemíchejte. Přiklopte a nechte 24 hodin stát – raději v chladu, aby nezkvasily.

    2. VAŘTE 
    Hrnec bez poklice postavte na sporák (v ideálním případě na kamna) a přiveďte k varu. Hodinu vařte co nejprudčeji, poté teplotu snižte, přiklopte a vařte pět hodin na nejnižším plameni. Nemíchejte!

    3. PŘIDEJTE SKOŘICI A RUM 
    Povidla rozmíchejte tyčovým mixérem, přidejte skořici a rum, promíchejte a plňte sklenice. Musejí být čisté a absolutně vysušené. Povidla by měla sahat centimetr pod okraj.

    4. ZAVÍČKUJTE
    Na povrch každé skleničky kápněte trochu tuzemského rumu, zajistí lepší trvanlivost. Zavíčkujte, naplněné skleničky otočte dnem vzhůru a nechte je do druhého dne vychladnout.

     

     

     

    Nahlásit chybu v receptu

    Ochutnejte také

    Sladkokyselé švestkové čatní se šalotkami na červeném víně

    16x povidla a co s nimi!

    Komentáře

    Obrazek uzivatele
    Hrnec na odpis - po hodinovém vaření na max bez míchání (Varna deska). Po výměně hrnce a následném michani, hotovo celkem rychle, když pominu jemně "karamelovou" příchuť. Dodala bych ze 6 kg svestek se vám určitě nevejde do běžného hrnce, který mate ve skříni. Ten je tak max na 3 kg a to ještě s rizikem kontaminace okolí během vaření. Bezpracne to rozhodne nebylo...
    Obrazek uzivatele
    Dobrý den, tak i já se podělím se svou zkušeností :D Dělala jsem várku ze 2 kg, víc se mi do hrnce nevešlo. Vařila jsem 55 minut na indukci stupeň číslo 8 (mám 1-9), občas jsem teda chodila okem zkontrolovat. Pak jsem začla cítit připáleninu, takže mi to nedalo a odhrnula jsem švestky abych viděla dno. Už se začínali přichytávat... Vypnula jsem, přendala do jiného hrnce. Nakonec jsem tedy rozmixovala a konzistence byla pěkně hustá, chuť dobrá. Hrnec zachráněn :)
    PS: podle toho co jsem vyčetla na gurmanka.cz, to chce buď dodržet dávku 6 kg v jednom hrnci, nebo to na plno vařit kratší dobu a pohlídat si aby se šťáva úplně nevypekla.
    Obrazek uzivatele
    Delame takto uz nekolik let. Bez michani to bohuzel neni, michat se musi. Pripalene hrnce mi zachranilo posypani dna jedlou sodou, zaliti malou vrstvickou vody a dat pomalu varit - za nejakou dobu se ode dna odloupne cerna oplatka a nerezovy hrnec byl pod tim vzdycky v poradku.

    Přidat komentář