Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuře na tymiánu se šťouchanými bramborami

I něco tak obyčejného, jako je pečené kuře, se dá připravit s velkou parádou. Šéfkuchař pražské restaurace Imperial Zdeněk Pohlreich ho peče na tymiánu a podává s nejlepšími šťouchanými bramborami, jaké znáte!

Vydání: 2009/11
Autor:
Hodnocení:
37 (hlasů)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H5M
Pečení 1:05
Zelenina Česká

Ingredience

    • 1 celé kuře (o váze zhruba 1,4 kg)
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3 snítky tymiánu
    • šťáva z 1/2 citronu
    • 50 g květového medu
    • 60 g másla + trochu na zjemnění výpeku
    • polníček k podávání

    Na šťouchané brambory

    • 700 g brambor, oloupaných
    • 1 malá cibule
    • 60 g másla
    • pořádný svazek pažitky
    • sůl a pepř

Příprava jídla



1 OSOLTE

Kupte chlazené kuře, ideálně v biokvalitě, o váze zhruba 1,4 kg. Důkladně ho omyjte pod tekoucí vodou, osušte papírovými utěrkami a pak zvenku i zevnitř hodně osolte, nejlépe mořskou solí z mlýnku. Okořeňte čerstvě mletým pepřem.



2 SVAŽTE
Kuře svažte, aby se maso nevysušovalo. Přidejte máslo, trochu dejte do břišní dutiny, část na kůži. Pak kuře položte do pekáčku – prsíčky dolů a nejlépe na mřížku, podlijte vodou a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C.



3 PŘELÉVEJTE

Kuře pravidelně přelévejte šťávou, dobře to jde například s malou naběračkou; výpek už neřeďte vodou. Zhruba po půl hodině kuře obraťte, přidejte odrhnuté lístky tymiánu, šťávu z citronu a pečte dalších 30 minut dozlatova.



4 PŘIDEJTE MED
Pět minut před koncem pečení vmíchejte do výpeku med a teplotu v troubě zvyšte na 200–220 °C – med při potírání krásně zkaramelizuje. Hotové kuře naporcujte. Vypečenou šťávu postavte na mírný plamen a povařte ji, aby zkoncentrovala, pak ji zjemněte máslem.



5 OSMAHNĚTE
Během pečení kuřete připravte přílohu. Brambory pokrájejte a dejte vařit do osolené vody. Cibuli nasekejte najemno a osmahněte na másle dozlatova; za občasného míchání ji můžete opékat i deset minut. Když se lehce přismahne, nevadí – šťouchané brambory budou mít lepší chuť.



6 ROZŠŤOUCHEJTE
Brambory sceďte, rozšťouchejte, přidejte k nim cibulku i jemně pokrájenou pažitku a důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké, s kouskem kuřete a přelité šťávou z výpeku. Ozdobte čerstvými listy polníčku – ke kuřeti se skvěle hodí.

 

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář