Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřová pečeně se šalvějovo-fenyklovým máslem

Pečínka s voňavou náplní a křupavé rozmarýnové brambory - ideální volba pro sváteční nedělní oběd.
Vydání: 2009/11
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy:
Pečení: 2 1/2 hodiny
P
Maso Česká

Ingredience

    • malý svazek šalvěje, nasekané
    • 2 lžičky fenyklových semínek
    • 4 šalotky, jemně nasekané
    • 120 g másla
    • sůl a pepř + hrubá sůl na posypání
    • 2 kg vepřové pečeně bez kosti (požádejte řezníka, aby vám ji prodal i s kůží)
    • 2 velké cibule, pokrájené na kolečka
    • trocha oleje na potření masa

    Na pečené brambory

    • 800 g brambor
    • 4 lžíce sádla (nejlépe husího) nebo oleje
    • 2 snítky rozmarýnu
    • sůl

    Na omáčku
    • 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
    • 200 ml bílého vína
    • 250 ml kuřecího vývaru
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte nasekanou šalvěj, fenykl, šalotku, máslo a důkladně osolte, případně opepřete. Maso z boku nařízněte asi do poloviny a naplňte ho připravenou směsí. Kůži potřete trochou oleje, zlehka pokrájejte nožem a posypte hrubou mořskou solí.

2 Cibuli rozložte do pekáče, položte na ni maso kůží dolů a hodinu a půl pečte. Pak teplotu v troubě zvyšte na 220 stupňů, maso otočte a ještě půl hodiny dopékejte. Pak ho zabalte do alobalu a nechte odpočinout.

3 Ve chvíli, kdy se maso peče asi hodinu a čtvrt, zalijte vroucí vodou brambory a šest minut je vařte. Slijte je, dejte na plech a obalte v sádle. Pečte je celkem hodinu dozlatova a dokřupava; během pečení je jednou obraťte a patnáct minut před koncem posypte rozmarýnem a solí.

4 Pekáč, ve kterém jste připravovali maso, postavte na sporák (cibuli v něm ponechte). Vsypte mouku a chvíli ji opékejte, aby zezlátla. Pak ji zalijte vínem s vývarem a rozmíchejte v hladkou omáčku. Nechte aspoň 15 minut vařit, potom dosolte a opepřete.

5
Upečené maso nakrájejte na plátky a rozdělte na talíře. Podávejte ho přelité omáčkou, s pečenými rozmarýnovými bramborami, česnekovo-citronovou kapustou a celerovým pyré.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nedělní pohoda

Nedělní pohoda

Pomalu pečené maso: vepřové

REKLAMA

Přidat komentář