Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mozartovy koule

Mozartových koulí není nikdy dost. I když jich uděláte nejmíň kilo, stejně zmizí dřív, než se stačíte zeptat, jak ostatním chutnají.
Vydání: 2009/11
Autor:
Hodnocení:
53 (hlasy)
Počet porcí: Na 20 - 200 koulí podle velikosti
Doba přípravy:
Pečení: 15 minut
P
Cukroví

Ingredience

    • asi 300 g čokoládové polevy
    • 400–800 g zeleného marcipánu dle velikosti koulí (viz Něco navíc)

    Na čokoládové drobky
    • 80 g čokolády na vaření
    • 80 g másla, změklého + na formu
    • 50 g moučkového cukru
    • 2 vejce
    • 50 g hladké mouky + hrubá mouka na formu
    • 1 kypřicí prášek
    • 50 g mletých mandlí

    Na krém
    • 100 g čokolády na vaření
    • 100 ml smetany na šlehání
    • 100 g másla
    • 50 ml rumu

Příprava jídla

1 Nejprve upečte čokoládové drobky. Čokoládu rozpusťte a v míse ji smíchejte s máslem, cukrem a po jednom přidejte vejce. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a mandlemi a směs zatřete do čokoládové hmoty. Vymažte a vysypte menší pekáč, rozetřete do něj těsto a pečte ho při 180 °C asi 15 minut. Upečený korpus nechte vychladnout a pak ho rozdrobte do mísy.

2 Na krém zahřejte smetanu a rozpusťte v ní čokoládu, máslo a přidejte rum. Krémem zalijte drobky v míse – měli byste získat hustou hmotu. Dejte ji do lednice ztuhnout tak, aby z ní šly tvarovat kuličky – budoucí náplň Mozartových koulí.

3 Ze ztuhlé hmoty tvarujte kuličky asi o velikosti lískového ořechu a dejte je do lednice zase ztuhnout. Postupně je obalujte marcipánem – z lednice jich berte vždy jen pár a hned po obalení je tam znovu vraťte; rychle se rozehřívají.

4 Koule nechte v lednici trochu oschnout a pak je obalujte v rozpuštěné čokoládové polevě. Nechte zatuhnout na mřížce. Polité koule nedávejte do lednice – zešedly by a ztuhly tak, že byste je z krabičky nebo talířku museli násilím odtrhávat. Nejvíc jim svědčí teploty mezi deseti a dvaceti stupni, třeba ve spíži nebo na balkoně.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete mít hodně kuliček o velikosti lískového oříšku, připravíte jich z uvedeného množství více než 200. Potřebovat ale budete mnohem víc marcipánu i čokoládové polevy. Zatímco na potažení dvaceti velkých Mozartových koulí vám bude stačit 400 gramů
marcipánu, na malé kuličky ho spotřebujete minimálně dvojnásobek. Také pamatujte na to, že Mozartovy koule lidé milují kvůli chuti marcipánu, takže jím nešetřete, vrstva by měla mít aspoň tři milimetry.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dvoubarevná klubíčka

Višňové koule

Nepečené kokosové kuličky

Cukroví na poslední chvíli

Přidat komentář