Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Knedlíky z tvarohového těsta

S Františkovými tipy povýšíte ovocnou klasiku z tvarohu na kulinářské veledílo. Suroviny koupíte za pár korun cestou z práce a příprava samotné dobroty vám zabere minimum času.

Vydání: 2005/7
Autor:
Hodnocení:
32 (hlasy)
Počet porcí: 15-20 knedlíků
Doba přípravy: Do 30 minut
PT5M
Vaření 0:05
Česká

Ingredience

    • 250 g hrubé mouky
    • 1 vejce
    • 30 g másla
    • 200 g tvarohu (může být měkký, ale i tvrdý, nastrouhaný)
    • 120 ml mléka
    • špetku soli
    • 500 g ovoce, které máte rádi

    Na ozdobení:

    • 50 g másla, rozpuštěného
    • 50 g rozdrobeného nebo nastrouhaného tvarohu
    • 30 g krupicového nebo moučkového cukru

Příprava jídla

1. Do mísy dejte máslo, vejce i prolisovaný nebo nastrouhaný tvaroh a vše utřete. Pak přidejte prosátou mouku se solí a mlékem a vše rukama nebo vařečkou spojte ve vláčné těsto.

2. Ovoce si připravte do misky, větší druhy, jako jsou například švestky nebo meruňky, rozpulte a vypeckujte. Do většího hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.

3. Z těsta oddělujte kousky, trochu je roztlačte v dlani (můžete je rozválet válečkem), položte na ně ovoce a důkladně ho obalte těstem. Knedlíky pak vhazujte do vařící vody a občas opatrně promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Ve vodě by jich mělo být jen tolik, aby volně plavaly. Vařte pět až osm minut, dokud se neobjeví na hladině.

4. Uvařené knedlíky vyjměte, nejlépe děrovanou naběračkou, a podávejte třeba posypané tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem (můžete je také obalit v kokosu).

Domácí tipy
■  Vedle obvyklého tvarohu sklízí u Františka doma úspěch nastrouhaný kokos. Když v něm knedlíky vyválíte, vypadají efektně – a co teprve ta chuť!

■ Na ozdobení můžete použít i nastrouhané nebo rozdrobené sušenky, třeba tatranky.

■ Ke knedlíkům můžete šikovně (a lahodně) zužitkovat jakékoli ovoce, které vám zbylo v mrazáku. Stačí, když ho chvíli povaříte s cukrem a vzniklou omáčkou pak knedlíky přelijete.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jemný ořechový knedlík s pastinákem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tak tenhle recept mě zklamal, musela jsem dát mnohem víc mouky a těsto bylo pořád lepivé. Podle mého názoru je tam moc mléka.
Obrazek uzivatele
Jsem stejného názoru, mouky jsem přidala tak dvakrát tolik než je uvedené v receptu a těsto se neskutečně lepilo i nadále...
Obrazek uzivatele
Jeste jsem je nezkousela - chystam se na ne dnes odpoledne, ale lepivost bude zrejme dana typem tvarohu. Zkratka - mekky tvaroh, mene mleka; tvrdy tvaroh, vice mleka. Ze by neco nefungovalo z Apetitu? To se mi nezda :-)
Obrazek uzivatele
Je to presne, jak rika sikula, vcera se mi tyhle knedliky moc povedly. Skutecne je potreba pridat mleko podle toho jaky mate tvaroh. Ja jsem mela mekky a tucnejsi (250g) a mleko jsem vubec nepouzila.
Obrazek uzivatele
Take se nam testo neskutecne lepilo, po pridani mouky zas byly knedliky dost tvrde. I Apetit se nekdy utne...:)
Obrazek uzivatele
Tak nám se povedo! Pomáhala mi koulet knedlíky moje 3 letá dcera a užily jsme si spoustu legrace a pohody. Knedlíky jsou naprosto skvělé!
Obrazek uzivatele
Právě jsem udělala těsto přesně podle receptu z měkkého tvarohu v papíru, ne ve vaničce, a všechny ingredience byly akorát.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.7/05, str.46
Obrazek uzivatele
výborné. jen jsem úplně vynechala mléko. pouila jsem měkký biotvaroh
Obrazek uzivatele
Díky za upozornění na to mléko,též jsem ho vynechala a POVEDLO SE !
Obrazek uzivatele
tak jsem je také vyzkoušela, dala na vaši radu, mléko vynechala a povedlo se! tvaroh jsem použila ten modrý z vaničky, přidala o trošku více mouky a těsto se dalo krásně vyválet. a protože jsem si zapomněla přečíst jak dlouho se mají vařit - odhadla jsem to. ve vařící vodě zůstaly asi tak 3 minuty (mamka se bála aby se nesrazily). výsledek byl opravdu super :) všem doporučuji...
Obrazek uzivatele
Mám stejný recept od tety a funguje perfektně. Ovšem bez mléka. Tvaroh doporučuji zásadně klasiku - v papíru, ten vaničkový je vhodnější na pomazánky. Teta dává napůl hrubou a polohrubou mouku, stejné množství jako tvarohu. A máslo je možné nahradit sádlem. Děti nemají rády teplé ovoce, tak pro ně plníme marmeládou. My máme nejraději meruňkové.
Obrazek uzivatele
Tak bohužel mě nenapadlo zkontrolovat diskusi, říkala jsem si, že z Apetitu se recept povést musí. Bohužel. Mléko jsem přidala k tvarohu z vaničky a bylo to moc. Musela jsem přidávat mouku (byť ne 2x tolik, pořád se lepilo, ale už šlo dělat knedlíčky) a teď jsou to takové cihličky.. Na první hlad ok, ale obávám se, že odleželé už nebudou jedlé. Tak pro příště vím :)
Obrazek uzivatele
Právě jsem dělala tvarohové knedlíky trochu jinak,byly velmi snadné na přípravu a nadýchané jak obláček.Takže: 250 dkg tvarohu v papíru, 1 vejce, špetka soli, polohrubé mouky přisypáváme jen tolik, aby se těsto nelepilo na mísu a prsty. Vařila jsem 4 minuty.
Obrazek uzivatele
Opravuji množství tvarohu z mého receptu o řádek níž- samozřejmě 250g.
Obrazek uzivatele
Nechala jsem se inspirovat Františkovým tipem, sáhla jsem do mražáku pro ostružiny, borůvky a jeřabiny, povařila jsem je s cukrem a nalila na knedlíky. Nejen že to vypadalo krásně ale chuť byla naprosto úžasná! A protože nám došlo máslo, dala jsem do těsta sádlo a nic se nestalo ;)
Obrazek uzivatele
Tak po mé zkušenosti také doporučuji mlékem šetřit. Dala jsem klasický tvaroh z papíru a mléka fakt jen cvrkla, tak cca 20 ml.

Přidat komentář