
Kynuté knedlíky
Nadýchané knedlíky, u nichž můžete po libosti obměňovat náplň, to je pravý prázdninový poklad. Milují je děti i dospělí!
Vydání: 2005/7
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 15-20 knedlíků
Ingredience
- 500 g hrubé mouky
- 1 lžičku soli
- 250 ml mléka
- 10 g droždí
- 1 vejce
- 1 kostku cukru
- 250 g borůvek, lesních nebo zahradních jahod či malin
- 300 g rozdrobeného nebo nastrouhaného tvarohu smíchaného se 150 g krupicového cukru
- rozpuštěné máslo (lze vynechat)
Na ozdobení:
Příprava jídla
1. Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte kostku cukru, polovinu mléka a jednu nebo dvě lžíce mouky. Promíchejte a nechte v teple vzejít; obvykle se to podaří do čtvrt hodiny.
2. Do mísy prosijte mouku, vlijte do ní vzešlé droždí a zbylé mléko, v němž jste rozmíchali vejce. Osolte a vypracujte poměrně tuhé těsto. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
3. Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte z něj silnější váleček. Z toho pak ukrajujte jednotlivé dílky, každý roztlačte v dlani a zabalte do něj asi dvě lžičky borůvek nebo jiného ovoce. Takto připravené knedlíky přikryjte utěrkou a na pomoučněné pracovní ploše nechte asi čtvrt hodiny kynout.
4. Knedlíky vložte do osolené vroucí vody. Zakryjte poklicí a vařte pět minut. Poklici sejměte, knedlíky ve vodě obraťte a už odkryté je vařte ještě tři až pět minut. Přesná doba záleží na jejich velikosti.
5. Vyjměte knedlíky a každý ihned několikrát propíchněte vidličkou, aby vyšla pára. Podávejte posypané tvarohem s cukrem, případně přelité rozpuštěným máslem.
Další recept na kynuté knedlíky naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
2. Do mísy prosijte mouku, vlijte do ní vzešlé droždí a zbylé mléko, v němž jste rozmíchali vejce. Osolte a vypracujte poměrně tuhé těsto. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
3. Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte z něj silnější váleček. Z toho pak ukrajujte jednotlivé dílky, každý roztlačte v dlani a zabalte do něj asi dvě lžičky borůvek nebo jiného ovoce. Takto připravené knedlíky přikryjte utěrkou a na pomoučněné pracovní ploše nechte asi čtvrt hodiny kynout.
4. Knedlíky vložte do osolené vroucí vody. Zakryjte poklicí a vařte pět minut. Poklici sejměte, knedlíky ve vodě obraťte a už odkryté je vařte ještě tři až pět minut. Přesná doba záleží na jejich velikosti.
5. Vyjměte knedlíky a každý ihned několikrát propíchněte vidličkou, aby vyšla pára. Podávejte posypané tvarohem s cukrem, případně přelité rozpuštěným máslem.
Další recept na kynuté knedlíky naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
leila (neověřeno)
1. Říjen 2006 23:26
leila (neověřeno)
23. Březen 2007 11:31
120215 (neověřeno)
29. Červenec 2008 13:52
Věra Kacerovská
6. Srpen 2019 12:27
Ilona (neověřeno)
4. Červenec 2007 08:34
Alena (neověřeno)
2. Září 2007 15:13
liduska.cv (neověřeno)
25. Duben 2008 18:08
Andule (neověřeno)
22. Červenec 2008 10:40
Kája (neověřeno)
6. Srpen 2008 10:41
magdalenka (neověřeno)
19. Srpen 2008 14:21
Ivana (neověřeno)
15. Září 2008 12:28
Jana Anna Štolbová
23. Únor 2009 22:10
Jana Anna Štolbová
28. Únor 2009 21:49
Jitka Bacíková
23. Červenec 2009 07:55
Eva Pasková
9. Duben 2010 14:13
Petra Macháčková
11. Květen 2010 19:56
Petra Macháčková
11. Květen 2010 19:59