Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kynuté knedlíky

Nadýchané knedlíky, u nichž můžete po libosti obměňovat náplň, to je pravý prázdninový poklad. Milují je děti i dospělí!

Vydání: 2005/7
Autor:
Hodnocení:
69 (hlasů)
Počet porcí: 15-20 knedlíků
Doba přípravy: Více než hodinu
Vzejití droždí: 15 minut + kynutí: 75 minut
PT10M
Vaření 0:10
Česká

Ingredience

    • 500 g hrubé mouky
    • 1 lžičku soli
    • 250 ml mléka
    • 10 g droždí
    • 1 vejce
    • 1 kostku cukru
    • 250 g borůvek, lesních nebo zahradních jahod či malin

    Na ozdobení:

    • 300 g rozdrobeného nebo nastrouhaného tvarohu smíchaného se 150 g krupicového cukru
    • rozpuštěné máslo (lze vynechat)

     

Příprava jídla

1. Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte kostku cukru, polovinu mléka a jednu nebo dvě lžíce mouky. Promíchejte a nechte v teple vzejít; obvykle se to podaří do čtvrt hodiny.

2. Do mísy prosijte mouku, vlijte do ní vzešlé droždí a zbylé mléko, v němž jste rozmíchali vejce. Osolte a vypracujte poměrně tuhé těsto. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

3. Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte z něj silnější váleček. Z toho pak ukrajujte jednotlivé dílky, každý roztlačte v dlani a zabalte do něj asi dvě lžičky borůvek nebo jiného ovoce. Takto připravené knedlíky přikryjte utěrkou a na pomoučněné pracovní ploše nechte asi čtvrt hodiny kynout.

4. Knedlíky vložte do osolené vroucí vody. Zakryjte poklicí a vařte pět minut. Poklici sejměte, knedlíky ve vodě obraťte a už odkryté je vařte ještě tři až pět minut. Přesná doba záleží na jejich velikosti.

5. Vyjměte knedlíky a každý ihned několikrát propíchněte vidličkou, aby vyšla pára. Podávejte posypané tvarohem s cukrem, případně přelité rozpuštěným máslem.

Další recept na kynuté knedlíky naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Prosím, poradí mi někdo, proč se mi vařením srazily kynuté ovocné knedlíky??? Neuvařené vypadaly tak hezky! A pak vypadaly jako stoleté babky, i když chutnaly dobře...Díky, Leila
Obrazek uzivatele
knedlíky jsi převařila a nebo byly překynuté
Obrazek uzivatele
...nebalila jste do knedlíků mražené ovoce? Kynuté těsto se studeným ovocem totiž "srazí"... a ve vodě už nenabude...
Obrazek uzivatele
Není pravda - běžně vařím knedlíky z mražených jahod a nemám je sražené.
Obrazek uzivatele
Recept funguje naprosto spolehlivě. Poprve za 19 let manželství jsem vařila kynuté knedlíky, vždy jsem se totiž bála, že to nedokážu a nechala jsem se jimi hostit u maminky. Dostali jsme borůvky, takže byly borůvkové. Měla jsem jen strach, zda poznám správnou hustotu těsta, ale opět jsem se s přesvědčila, že ve Vašem Apetitu funguje vše jak má. Díky a všem krásné prázdniny.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.7/05, str.49
Obrazek uzivatele
výborné, báječné, sladkost, která potěšila...
Obrazek uzivatele
U nás se jim říká "blbouni" a je to naprostá lahůdka, kterou si nikdo nenechá ujít. Zkusím je udělat a určitě překvapím celou rodinu. Umí je totiž jen babička. Tip od babči: když není ovoce, jsou dobré i s povidly a vařit jen 3 minuty!!! (3 minuty z jedné strany, obrátit, 3 minuty z druhé strany)
Obrazek uzivatele
Prvně v životě jsem se s obavami pustila do vaření kynutých knedlíků. Dělala jsem meruňkové a chuťově byly výborné! Jen byly velké jako dělová koule, takže příště musím zapracovat na tvaru :-) Jinak jsem se držela receptu a neměla jsem žádný problém.
Obrazek uzivatele
Kynuté knedlíky mi nikdy nešly. Až tentokrát jsem se konečně odvážila opravdu použít hrubou mouku. Těsto bylo hodně lepkavé, ale odolala jsem touze přidávat mouku a nechala ho kynout. Pak už bylo lepší a na pomoučněném vále se s ním pracovalo dobře. Vymyslela jsem si malou fintičku, aby mi pak knedlíky samou dobrotou nepraskaly ve vodě. Placičku jsem na okrajích ztenčila, ale uprostřed ji nechala tlustší. Pak jsem jen z dlaně i s těstem vytvořila jamku a plnila borůvkama. Po spojení byl knedlík z obou stran - švu i "bříška" stejně tlustý. Vařila jsem je najedou a moc se mi tam nevešly, ale i tak to zvládly a konečně mám pocit, že jsem ovocné knedlíky pokořila a jsem se svým dílem spokojená...:o) Tak ať vy taky!
Obrazek uzivatele
Maminka mi poradila, abych v eceptu vynechala bílek, knedlíky budou měkčí. Raději se může přidat ještě 1 žloutek.Tak to zkuste! Já to příště udělám taky.
Obrazek uzivatele
naprosto vynikající!!! opravdu jsme si pochutnali! těsto mi krásně vykynulo a když jsem je uvařila tak to byly obří tenisáky :) použila jsme okolo 700 g mouky, asi 300 ml mléka a 2 vejce a vyšlo mi 24 knedlíků. ještě musím zapracovat na rovnoměrném rozprostření těsta - několik knedlíků mělo na bříšku slabounkou vrstvu a ve švu byly strašně tlusté. a jak jsem už jednou psala opravdu je stačí vařit 3 minuty z jedné strany, obrátit a vařit opět 3 minuty z druhé strany... mě se všechny knedlíky automaticky otočily bříškem ke dnu, takže jsem věděla, že po obrácení musí být všechna bříška vzhůru...
Obrazek uzivatele
chtěla bych se zeptat, jestli některá z kuchařek neví, jak uchovat knedlíky v ledničce do druhého dne aniž by oschly? knedlíky na povrchu ztvrdly a nepomohlo ani ohřátí... napadlo mě je zakrýt igeliťákem nebo potravinovou fólií a slyšela jsem že pomůže když se knedlíky potřou rozpuštěným máslem... nemá s tím některá z vás zkušenosti? děkuji :)
Obrazek uzivatele
Potření máslem mám vyzkoušené, funguje ("posypový materiál" se pak ilépe přichytí, hlavně mák) a potravonová fólie je samozřejmě taky vhodná, ale až na vychlazené. Kombinace obojího - ideální (pokud ovšem do druhého dne zbudou).
Obrazek uzivatele
Knedlíky byly úúúžasné!!! Od dob mé babičky jsem nejedla lepší - a to byla bábi cukrářka :) Po vytažení z vody jsem je propíchala špejlí pořádně omastila máslem a zůstaly skvěle nadýchané a vláčné i druhý den, kdy jsem je ohřívala v mikrovlnce. Všem je moc moc doporučuji!
Obrazek uzivatele
Knedlíky jsou hrozně jednoduché a celkem rychlé. Nechala jsem těsto připravit a nakynout v domácí pekárně. Na balení jsem použila fintu, kterou tu někdo psal - udělat tenounké okraje té '"placky" a vevnitř to nechat silnější - super nápad! A po vytažení a propíchání namastila máslem, aby zítra byly jako nové. Dělala jsem je s kompotovanými jahodami a mám pocit, že snad nic lepšího na plnění knedlíků neexistuje:-) Manžel se olizoval až za ušima.
Obrazek uzivatele
Vařila jsem 3 a 3 minuty a bylo to akorát. Na várku z půlkila mouky padly 3 plechovky jahod. (cca 3 jahody na knedlík) :-))) Várka byla tak pro 4 dospělé strávníky:-)

Přidat komentář