
Krémový dort s karamelkami
Krémový cheesecake zaboduje sám o sobě. Co teprve, když ho doplníte o karamelky a vláčnou karamelovou polevu!
Ingredience
- 125 g oblíbených sušenek, doporučujeme třeba karamelové Lotus nebo běžné máslové sušenky
- 50 g másla, změklého
- 600 g krémového sýra (Lučina, Philadephia, ricotta…)
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 1 kelímek zakysané smetany
- 300 g bílé čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni
- 6 tvrdých karamelových bonbonů, nahrubo nadrcených (třeba v hmoždíři)
- 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 220 °C. Kondenzované mléko vlijte do zapékací nádoby a důkladně zakryjte alobalem. Formu vložte do pekáče s vodou a hodinu až hodinu a půl pečte tak, abyste získali karamel, konzistencí podobný medu. Konzervu salka lze také hodinu a půl vařit ve vodě.
2 Troubu ztlumte na 180 °C. Sušenky s máslem promixujte na soudržnou hmotu. Napěchujte ji do dortové formy o průměru 20 cm a 10 minut předpékejte. Korpus nechte vychladnout. Troubu stáhněte na 140 °C.
3 Sýr prošlehejte s moukou a vanilkou. Přidejte vejce, zakysanou smetanu, čokoládu a promíchejte. Nadrcené karamelky rozprostřete na předpečený korpus a opatrně je zalijte směsí. Pečte 40–50 minut, aby se náplň zpevnila. Cheesecake potřete karamelem, vychlaďte a podávejte.
Něco navíc:
Karamel na cheesecake se dá uvařit i přímo v plechovce – zavřené salko ponořte do hrnce s vodou a hodinu a půl vařte.
Přidat komentář