0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svíčková omáčka

Svíčková omáčka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu

Suroviny

700 g hovězí pečeně (nejlépe z jatečného býka)
200 g slaniny, nakrájené na klínky
2 větší mrkve
1 malý celer
1 velkou petržel
2 - 3 jablka na kostičky
2 cibule
200 g nakládaných brusinek
2 lžíce plnotučné hořčice
20 ml octa
1 citron, oloupané, zbavené bílé vrstvy a nakrájené + 1 citron pokrájený na plátky (na ozdobu)
1 lžičku sušeného tymiánu
4–5 bobkových listů
8 kuliček nového koření
200 ml rostlinného, například slunečnicového oleje
120 g másla, rozdělených na třetiny
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce soli
2 lžíce mletého pepře
200 g zakysané smetany (nemusí být)
vývar

Na zátřepku:

250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce mléka
2 lžíce hladké mouky
Jak dlouho?
Doba přípravy: 30 minut
Pečení: 75-90 minut (podle kvality masa)
Počet porcí
4

Příprava jídla 1. Mrkev, cibuli, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejte třetinu oleje se třetinou másla a osmahněte v něm zeleninu a jablka. Pozor, zelenina se nemá dusit – proto se také strouhá nahrubo. 2. Po třech až čtyřech minutách přihoďte bobkový list, tymián a nové koření. Smažte ještě tři minuty a směs zasypte cukrem. Promíchejte a cukr nechte zkaramelizovat – to je jeden z klíčových okamžiků, který rozhoduje o chuti celé svíčkové. 3. Přidej nakrájený citron, dvě lžíce brusinek a hořčici. Všechno znovu osmahněte, přilijte ocet a nechte ho vyvařit. Doplňte vývarem a promíchejte. V tuhle chvíli vzniká základ správně navinulé omáčky. 4. Maso na několika místech nařízněte a do otvorů zatlačte slaninu tak, aby pokud možno nevyčnívala. Máte-li špikovací jehlu, můžete proužky slaniny protáhnout po celé délce masa. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. 5. Maso ze všech stran rovnoměrně osolte a opepřete a stejně rovnoměrně ho opečte na pánvi na zbylém oleji a druhé třetině másla. Vložte do papiňáku , zalít vývarem, přidejte zeleninový základ a pomalu pečte. Po upečení slijte omáčku a maso uchovejte v teple. 6. Z omáčky vyberte celá koření a rozmixujte ji a můžete propasírovat. Připravte si zátřepku, která omáčku zahustí, zjemní a dochutí: mléko, smetanu a mouku spolu prošlehejte a nechte dvacet minut odpočívat. 7. V kastrolu nebo velké pánvi přiveďte omáčku k varu a přilijte do ní zátřepku. Mimo oheň vmíchejte poslední kousek másla; omáčka pak bude už úplně sametová a získá barvu kávy s mlékem. 8. Přelijte omáčku zpátky do pekáče k masu. Svíčkovou můžete nechat rozležet i do druhého dne. Maso podávejte nakrájené na plátky, přelité omáčkou, s brusinkami, citronem, případně (zakysanou) smetanou. A pochopitelně s knedlíkem!
Autor: pavlag

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč