Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Oříškové sušenky

Připomínají kokosky – jen jsou v nich místo kokosu mandle a oříšky. Tohle cukroví navíc neobsahuje mouku, takže si ho můžou dopřát i lidé s bezlepkovou dietou. Buď tvarujte placičky jako my, nebo vykrajujte libovolné tvary.

Vydání: 2006/12
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Počet porcí: Na 2-3 plechy
Doba přípravy: Do 30 minut
Odležení: aspoň 20 minut
PT10M
Pečení 0:10
Cukroví

Ingredience

    • 120 g lískových oříšků
    • 250 g moučkového cukru + trocha na posypání
    • 120 g mletých mandlí
    • ½ vanilkového lusku
    • 1 vejce + 1 žloutek

    NA NÁPLŇ

    • 150 g kvalitní hořké čokolády, nasekané
    • špetka mletého muškátového oříšku
    • 150 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Oříšky rozložte na plech a opečte dozlatova; trvá to osm až deset minut. Až vychladnou, umelte je a nasypte do mísy.

2 Přisypte cukr, mleté mandle a vyškrabaná semínka z vanilkového lusku. Důkladně promíchejte, přidejte vajíčko i žloutek a vypracujte tuhé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte aspoň na dvacet minut chladit.

3 Potáhněte plech pečicím papírem a zvyšte teplotu trouby na 200, horkovzdušné na 180 stupňů. Z těsta tvarujte kuličky velikosti lískového oříšku a na plechu je mírně zploštěte. Pečte přibližně deset minut, do světle hněda.

4 Na sporáku rozehřejte pánev s vodou a do ní dejte rendlík nebo ohnivzornou misku s čokoládou, špetkou muškátového oříšku a smetanou.
Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte trochu vychladit a pak směsí spojujte vždy dvě sušenky k sobě.

DEJTE JIM ČAS
Oříškovým sušenkám stačí na rozležení jeden den. Hned po upečení křupou, ale už druhý den krásně změknou. Nezavírejte je do neprodyšné krabičky – klidně je nechte v kuchyni na vzduchu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brambory

Linecké cukroví

Vanilkové rohlíčky

Kokosky s tvarohem

Košíčky s karamelovým krémem

Tatranské řezy s ořechy

Vídeňské oříškové dortíčky

Pařížské rohlíčky

Kuličky z bílé čokolády

Černobílá roláda

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborné i bez slepování - jen je potřeba je v troubě pečlivě hlídat. Těsto jsem tvarovala mokrou lžičkou, jinak se po chvíli lepí na ruce.

Přidat komentář