Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Datlový piškot s whisky omáčkou

Piškot nasáklý karamelovým sirupem s příchutí whisky je tak lahodný, že se na něm stanete závislými. Výborně chutná se zmrzlinou, tučnou zakysanou smetanou nebo se šlehačkou.
Vydání: 2010/1
Autor:
Hodnocení:
19 (hlasů)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy:
Vaření: 10 minut
Pečení: 35 minut
P
Dort

Ingredience

    • 200 g sušených datlí, vypeckovaných a nasekaných nahrubo
    • 250 ml černého čaje, ne moc silného
    • 1⁄2 lžičky jedlé sody
    • 80 g másla + trochu na vymazání formy
    • 175 g třtinového cukru
    • 2 vejce
    • 175 g hladké mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů

    Na omáčku
    • 125 g tmavého třtinového cukru
    • 100 g másla
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 60 ml whisky

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 170 °C. Dejte datle a čaj do hrnce a přiveďte k varu. Povařte tři až čtyři minuty, aby datle změkly. Pak vmíchejte jedlou sodu a vypněte.

2 Šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny. Potom zašlehejte vejce, mouku a kypřicí prášek. Vmíchejte datlovou směs a ořechy a dejte do máslem vymazané čtvercové formy o hraně asi 23 cm (nebo pekáčku 15 x 35 cm). Pečte 30–35 minut, až povrch zpevní na dotyk.

3 Mezitím v kastrůlku zahřívejte cukr, máslo a smetanu, až se cukr rozpustí. Míchejte pár minut, až omáčka dostane pěkný karamelový odstín. Vypněte a vmíchejte whisky.

4 Upečený piškot polijte polovinou omáčky a vraťte ještě na dvě minuty do trouby, aby se omáčka vsákla. Nechte zchladnout, vyjměte z formy, pokrájejte na čtverečky a polijte zbylou omáčkou. Nejlépe chutná s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Piškotové dezerty

REKLAMA

Přidat komentář