
Fazolové pirohy
Vařte chytře - polovinu připravené náplně můžete podávat nejprve třeba s kuskusem, těstovinami, polentou nebo quinoou a druhý den ze zbylé poloviny udělat pirohy.
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 biocibule, nakrájené na půlměsíčky
- 3–4 stroužky biočesneku, nakrájené na plátky
- 1 velká červená biopaprika, nakrájená na nudličky
- biokoření: 2 lžičky drceného kmínu, 2 bobkové listy
- 1 lžička mleté sladké papriky, 1⁄2 lžičky mletého chilli
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 konzerva loupaných rajčat (bio koupíte například na www.zelenejablko.cz)
- 2 lžíce rajského bioprotlaku (dm drogerie)
- 1⁄2 mrkve, nastrouhané najemno
- 400 g vařených červených fazolí (nebo 2 konzervy)
- 2 lžičky biomajoránky
- 500 g listového těsta (v biokvalitě ho nabízejí některé supermarkety nebo Biotop)
- 1 žloutek z biovejce
- hrst loupaných sezamových či konopných biosemínek
Příprava jídla
1 Rozehřejte v pánvi olej a asi pět minut na něm opékejte cibuli, česnek a červenou papriku. Pak přidejte koření, 2 lžičky soli a ještě chvilku míchejte; dávejte pozor, aby se nepřipálila sladká paprika.
2 Přidejte loupaná rajčata i se šťávou, protlak, mrkev a fazole. Přiklopené duste na mírném ohni 10–15 minut.
3 Směs nechte vychladnout a vyjměte bobkový list. Podle chuti doslaďte (viz Něco navíc), dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Počítejte s tím, že náplň do pirohů musí být chuťově výrazná.
4 Listové těsto vyválejte a rozkrájejte na velké obdélníky (asi 13 x 15 cm). Rozdělte na ně náplň, přeložte a pevně stiskněte okraje. Potřete je žloutkem a posypte semínky. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut.
Něco navíc
- Do náplně můžete přidat sterilovanou kukuřici, uzené tofu či žampiony.
- Když vynecháte mrkev, náplň doslaďte lžící agáve či obilného sirupu.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Zoe Nová
31. Prosinec 2015 17:33
Martina Zajícová
6. Leden 2016 14:07