
Krůtí roláda s pomerančovým máslem
Nebojte se spojení masa a sladkých citrusů - s bramborovou kaší a pomerančovou omáčkou z výpeku je krůtí roláda opravdu jedinečná.
Vydání: 2010/2
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: Pro 8-10 osob
Doba přípravy:
Pečení: 1 hodina 10 minut
Vaření: 10-20 minut
Pečení: 1 hodina 10 minut
Vaření: 10-20 minut
P
Ingredience
- 1 krůtí prso v celku o hmotnosti asi 1,6 kg
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 cibule, pokrájená nadrobno
- 150 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 150 ml drůbežího vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 pomeranč (dílky bez tenké slupky)
- 150 g másla, změklého
- 1 lžíce jemně strouhané kůry z pomeranče
- 2 lžíce nasekaných šalvějových lístků
- 2 stroužky česneku, drceného
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Na pomerančové máslo
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200 °C. Dobře promíchejte všechny přísady na pomerančové máslo. Krůtí prso prořízněte ze strany, ale
nedokrojte a rozevřete jako knihu (stranou, kde byla kůže, dolů). Přes plastový sáček ho rozklepejte na plát o síle 2–3 cm, osolte, opepřete a potřete asi dvěma třetinami pomerančového másla. Sviňte, zajistěte provázkem a zvenku potřete zbytkem másla.
2 Do pekáčku dejte cibuli a na ni položte krůtí roládu. Přiklopte nebo zakryjte alobalem a dejte péct do trouby; podle potřeby podlévejte pomerančovou šťávou a vývarem. Po 40 minutách odklopte a za občasného přelévání vypečenou šťávou nechte dalších zhruba 30 minut zezlátnout. Roládu vyjměte a nechte na prkénku odpočinout.
3 Do výpeku vmíchejte mouku, zalijte zbytkem vývaru a pomerančové šťávy a přiveďte k varu. Podle chuti osolte a opepřete, případně rozřeďte vodou. Vařte společně 10–20 minut. Pokud chcete, šťávu můžete nyní propasírovat. Vložte do ní dílky pomeranče zbavené bílé blanky a ještě minutu povařte. Přelévejte přes plátky rolády, podávejte nejlépe s bramborovou kaší.
nedokrojte a rozevřete jako knihu (stranou, kde byla kůže, dolů). Přes plastový sáček ho rozklepejte na plát o síle 2–3 cm, osolte, opepřete a potřete asi dvěma třetinami pomerančového másla. Sviňte, zajistěte provázkem a zvenku potřete zbytkem másla.
2 Do pekáčku dejte cibuli a na ni položte krůtí roládu. Přiklopte nebo zakryjte alobalem a dejte péct do trouby; podle potřeby podlévejte pomerančovou šťávou a vývarem. Po 40 minutách odklopte a za občasného přelévání vypečenou šťávou nechte dalších zhruba 30 minut zezlátnout. Roládu vyjměte a nechte na prkénku odpočinout.
3 Do výpeku vmíchejte mouku, zalijte zbytkem vývaru a pomerančové šťávy a přiveďte k varu. Podle chuti osolte a opepřete, případně rozřeďte vodou. Vařte společně 10–20 minut. Pokud chcete, šťávu můžete nyní propasírovat. Vložte do ní dílky pomeranče zbavené bílé blanky a ještě minutu povařte. Přelévejte přes plátky rolády, podávejte nejlépe s bramborovou kaší.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alexandra Šovčíková
16. Únor 2015 14:34