Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Uzená polévka s kroupami

Silnou kroupovou polévkou můžete zahájit masopustní menu

Vydání: 2010/2
Autor:
Hodnocení:
59 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H10M
Vaření 1:10
Polévka Česká

Ingredience

    • 1 kg uzených žeber
    • 3 lístky libečku (není nutné)
    • špetka majoránky
    • 2 bobkové listy
    • 5 kuliček nového koření
    • 5 kuliček celého pepře
    • 2 lžíce sádla
    • 1 větší cibule, pokrájená nadrobno
    • 290 g velkých krup
    • 1 větší mrkev, očištěná a pokrájená
    • čerstvá petrželka, nasekaná
    • případně sůl

Příprava jídla

1 Uzená žebra omyjte, v hrnci zalijte vodou (pozor, nesolte – žebra jsou slaná dost), přidejte k nim libeček, bobkové listy, nové koření i pepř a asi hodinu vařte do změknutí.
 
2 Mezitím připravte kroupy. Zalijte je nejméně dvojnásobkem neosolené vody a uvařte je podle návodu na obalu al dente. Sceďte je a propláchněte studenou vodou – zbavíte je tím nežádoucího šlemu.

3 V jiném hrnci osmahněte na sádle cibuli tak, aby začala zlátnout; trvá to asi pět minut. Slijte na ni vývar z žeber, přidejte mrkev a vařte asi 10 minut. Oberte maso ze žeber a spolu s kroupami ho přidejte do polévky. Ještě 5 minut povařte, pak podle chuti osolte a vsypte majoránku  a čerstvou nasekanou petrželku.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud se vám bude zdát, že je vaše polévka přesolená, povařte v ní jednu syrovou bramboru – ta sůl stáhne.
  • Chcete-li zkrátit dobu varu krup, den předem, nejlépe přes noc, je namočte.
  • Kroupy vařte ve stejné vodě, ve které jste je namáčeli, jinak se zbavíte vylouhovaných živin. Při vaření na nich musí být nejméně dvojnásobek vody, vodu nesolte a doporučujeme přidat lžíci sádla nebo oleje.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hody z uzeného masa

Hody z uzeného masa

Menu z uzeného masa

Česká kuchyně – polévky

REKLAMA

Přidat komentář