Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rohlíky, housky, žemle, hvězdičky

Zlatavé pečivo jezte třeba jako přílohu k polévce nebo jen tak s máslem...

Vydání: 2010/2
Autor:
Hodnocení:
25 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 15 kousků
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
P
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 30 g čerstvého droždí
    • 500 g hladké mouky
    • vlažné mléko (cca 250 ml)
    • 5 g cukru
    • 1 vejce
    • špetka soli
    • 1 žloutek, na potření


    Na posypání

    • hrubá sůl, mák, kmín, slunečnicová semínka…

     

Příprava jídla

1 Z droždí, špetky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Pak z něj, zbývající mouky, mléka (nejprve dalších cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), cukru, vejce a soli vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi 1–1,5 hodiny v teple kynout.

2 Troubu zahřejte na 200 °C. Vykynuté těsto zpracujte a vytvarujte ho. My jsme se rozhodli pro houstičky ze tří pramenů. Vytvarované těsto naskládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete žloutkem. Posypte solí a semínky, fantazii se meze nekladou, zkusit můžete i semínka fenyklu.

3 Plech vložte do trouby a po zhruba třech minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte dozlatova.

 

Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Housky byly dobré, ale dala jsem jen 5 g cukru, myslím, že 50 g cukru je překlep.
Obrazek uzivatele
Milá Karolíno, v receptu je pravděpodobně chyba, ale povedl se nám tak, jak je (stejně jako vám i s těmi 50 g cukru). Cukr do housek dávat nemusíte vůbec (kromě špetky pro vzejití kvásku). Pokud chcete, aby byly housky déle vláčné (a prostě úplně nejlepší) zapracujte do těsta 50 g změklého másla.
Obrazek uzivatele
Housky jsou vynikající, jen je potřeba si dopředu rozmyslet zda-li je chceme na sladko či slano. V případě, že do těsta použijeme 50g cukru ze soupisu surovin, očekávejme spíše chuť jako jsou loupáčky. Ale pokud cukr vynecháme, máme klasické slané housky. Dle rady paní J. Kopřivové jsem přidala i 50g změklého másla a určitě to na chuti jen přidalo.

Přidat komentář