Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Borůvkový dort se zakysanou smetanou

Pokud vás tahle variace na tvarohový koláč zaujme, dejte si ji v sezoně s čerstvými borůvkami doplněnými šťávou.

Vydání: 2010/3
Autor:
Hodnocení:
113 (hlasů)
Počet porcí: Na 12 řezů
Doba přípravy: Do hodiny
PT55M
Pečení 0:55
Dort Česká

Ingredience

    Na těsto

    • 250 g polohrubé mouky + hladká na vál
    • špetka skořice
    • špetka soli
    • 100 g krupicového cukru
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 125 g studeného másla, nakrájeného
    • 3 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžíce moučkového cukru
    • 1 vejce

    Na ořechovou náplň

    • 100 g mletých vlašských ořechů
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 1/2 lžičky skořice
    • 1 vejce

    Na borůvkovou náplň

    • 1 střední borůvkový kompot
    • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
    • 1 lžíce krupicového cukru

    Na smetanovou polevu

    • 3 vejce, bílky a žloutky odděleně
    • 4 lžíce krupicového cukru
    • 200 ml zakysané smetany
    • borůvky na ozdobu, nemusí být
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Smíchejte všechny přísady na těsto a vypracujte hladkou pevnou hmotu. Těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny chladit.

2 Předehřejte troubu na 200 °C. Kruhovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Ořechy smíchejte s cukrem, skořicí a vejcem. Borůvkový kompot nechte okapat na sítu, šťávu zachyťte. Podle návodu na obalu pak uvařte pudink z pudinkového prášku, cukru a půl litru šťávy z kompotu (zachytíte-li o něco méně, zřeďte ji trochou vody).

3 Zchlazené těsto rozválejte na válu lehce posypaném hladkou moukou na kolo odpovídající velikosti formy. Položte do formy a pečte 15 minut uprostřed trouby. Pak korpus vytáhněte z trouby, opatrně na něj rozetřete ořechovou náplň, na ni rozložte borůvky a přelijte je pudinkem. Dort pečte dalších 15–20 minut.

4 Mezitím připravte smetanovou polevu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a potom do něj postupně přišlehejte polovinu cukru. Žloutky ušlehejte se zbývajícím cukrem do pěny, potom přidejte zakysanou smetanu a nakonec velmi zlehka přimíchejte sníh z bílků.

5 Formu znovu vyndejte z trouby, na pudink rovnoměrně rozetřete smetanovou hmotu a pečte ještě 20 minut. Potom dort nechte zvolna vychladnout ve vypnuté, otevřené troubě.

6 Před podáváním dort poprašte moučkovým cukrem a podle chuti a možností ozdobte borůvkami.

Další recept na borůvkový dort naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

30x neodolatelné borůvky

REKLAMA

Přidat komentář