Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lilek s parmazánem

Recept se italsky jmenuje parmigiana di melanzane a chutná teplý i studený jako předkrm či lehké hlavní jídlo.

Vydání: 2010/3
Autor:
Hodnocení:
30 (hlasů)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení: 35 minut
PT35M
Vaření 0:35
Zelenina Italská

Ingredience

    • 1,3 kg lilků (nám při testu stačilo 800 g)
    • rostlinný olej
    • hladká mouka na obalení
    • 2 konzervy loupaných rajčat, scezených
    • 1 lžíce panenského olivového oleje
    • sůl
    • 350 g mozzarelly, nejlépe z buvolího mléka
    • 8–10 čerstvých lístků bazalky
    • máslo na vymazání zapékací nádoby
    • 3–4 lžíce strouhaného parmazánu (nejlépe parmigiano reggiano)

Příprava jídla

Nakrájejte lilky na kolečka, osolte a dejte je na 30 minut až jednu hodinu odpočinout. Opláchněte tekutinu, kterou vypotily, a dobře je osušte v čisté utěrce. Plátky lilku zlehka obalte v mouce (vždy až těsně před vložením do pánve), přebytečnou oklepněte.

Opečte je na rostlinném oleji dočervena a nechte okapat na papírové utěrce. Pokrájejte rajčata nahrubo. V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte rajčata. Osolte a vařte zprudka asi 20 minut, až omáčka zredukuje na polovinu a zhoustne.

Do zapékací nádoby (asi 18 x 27 cm) vymazané máslem rozložte plátky lilku těsně vedle sebe v jedné vrstvě. Přelijte polovinou rajčat, pokryjte vrstvou mozzarelly, posypte hojně parmazánem a natrhanými lístky bazalky. Pak postup zopakujte.

Vložte do trouby předehřáté na 220 °C a zapékejte asi 35 minut dozlatova. Vyjměte a před podáváním nechte pár minut stát

Další recept na lilek se sýrem najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář