Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Opečené hříbky s bylinkovými knedlíky

Roman Paulus ve své restauraci podává i verzi ‚houbového guláše‘, který je místo tymiánu kořeněný klasicky, paprikou a majoránkou. A to působivé aranžmá...

Vydání: 2005/8
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Knedlíky: 15 minut Kynutí: 50 minutí Smažení: 5 minut
PT20M
Vaření 0:20
Česká

Ingredience

    • 250 g hříbků nebo hřibovitých hub
    • 1/2 svazku čerstvého koriandru
    • 200 g bílé ředkve nebo ředkviček
    • 1 stroužek česneku, rozdrcený
    • 2 snítky čerstvého tymiánu
    • 2 lžíce másla
    • 6 lžic slunečnicového oleje
    • 2 lžičky práškového cukru (nemusí být)
    • 3 lžíce bílého vinného octa (nemusí být)
    • sůl a pepř na dochucení

    Na bylinkový ubrouskový knedlík:

    • 1/2 kg hrubé mouky
    • 1 vajíčko
    • 1–2 dkg droždí
    • 1/2 lžičky soli
    • 1/4 l vlažné vody
    • 2–3 rohlíky
    • svazek čerstvé zelené petrželky, jemně nasekané

Příprava jídla

1. Na knedlíky rozmělněte do hrnku droždí a rozpusťte je s trochou vlažné vody. Poprašte moukou a nechte v teple vzejít. Do mísy nasypte mouku, přidejte vajíčko, zbytek vody, sůl, vlijte vzešlé droždí a vypracujte těsto. Když se nelepí na vařečku, vmíchejte do něj pečivo pokrájené na kostičky, petrželku, poprašte znovu moukou a nechte vykynout – trvá to zhruba hodinu, ale může to být i déle. Pak utvořte z těsta dva knedlíky v podobě válečků, zabalte je do utěrky a oba konce zavažte. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu, vložte knedlíky v utěrce, zmírněte var a vařte asi 20–25 minut.

2. Uvařený knedlík nakrájejte na co nejtenčí plátky a rozložte je na čtyři talíře. Přetáhněte fólií a uchovejte při pokojové teplotě. Můžete je také lehce osmažit, aby byly křupavé.

3. Koriandr co nejjemněji nasekejte. Ředkev oloupejte, podélně nakrájejte na tenké plátky a pak příčně na jemné ‚sirky‘ a vložte je do studené vody. Očištěné houby nakrájejte na tenké plátky.

4. V silnostěnné pánvi rozpalte lžíci oleje a máslo. Vsypte houby, česnek a tymián a zprudka za stálého míchání 5 minut opékejte, až houby hezky zezlátnou. Osolte a opepřete.

5. Houby teď můžete poprášit práškovým cukrem, který se na nich rozpustí. Zakapejte octem, promíchejte a sejměte z ohně; takhle získají odvážnou sladkokyselou chuť. Přimíchejte zbylý olej, případně dochuťte. Houby spolu s odkapanou ředkví a lístky koriandru naaranžujte na knedlíky.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Žampiony exoticky naložené

Palačinky s liškami

Houby po asijsku

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.8/05, str.40

Přidat komentář