Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tvarohový špaldovo-kukuřičný koláč

Recept z knihy Bioabecedář Hanky Zemanové se hodí i pro ty, co nechtějí používat cukr - koláč se totiž sladí sirupem z agáve.
Vydání: 2010/3
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy:
Pečení: 30 minut
P
Koláč Česká

Ingredience

    • 50 g špaldové mouky celozrnné hrubé nebo celozrnné špaldové krupice + trochu na vysypání formy
    • 50 g instantní kukuřičné polenty
    • 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů (prodává třeba dm drogerie)
    • 1/2 lžičky mleté vanilky (v biokvalitě prodává např. www.bionebio.cz)
    • 250 g biotvarohu ve vaničce (mají ho v supermarketech)
    • 80 g biomásla nebo biomargarínu (například Vive bio prodává Billa) + na vymazání formy
    • 1 velké nebo 2 menší biovejce
    • 100 ml sirupu z agáve
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • asi 150 g ovoce (mimo letní sezonu např. 50 g rozinek, 50 g sušených meruněk a hrst vlašských ořechů nebo ovocný kompot)

Příprava jídla

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pekáč nebo dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. V misce smíchejte všechny suroviny kromě ovoce a prošlehejte je ručním šlehačem. Nakonec lehce vmíchejte ovoce.

Těsto vlijte do formy a pečte asi půl hodiny. Nechte vychladnout a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Sušené ovoce můžete nahradit slitým višňovým biokompotem. Koupíte ho například na www.bioweb.cz (šťávu nevylévejte a ochuťte s ní třeba pudink). V létě je tento koláč skvělý s čerstvými jahodami, borůvkami či malinami.
  • Vynikající je tento koláč z bioricotty (prodává ji Makro). Je pak vláčnější, jemnější, a navíc i zdravější. Ricotta je nízkotučný čerstvý syrovátkový sýr podobný tvarohu.
  • Sirup z agáve můžete nahradit javorovým sirupem. Jen počítejte s tím, že koláč bude mít jeho příchuť, která se hodí k rozinkám a ořechům; k ovoci je  lepší agáve.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tvarohové dezerty

Přidat komentář