
Tvarohový špaldovo-kukuřičný koláč
Recept z knihy Bioabecedář Hanky Zemanové se hodí i pro ty, co nechtějí používat cukr - koláč se totiž sladí sirupem z agáve.
Vydání: 2010/3
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy:
Pečení: 30 minut
Pečení: 30 minut
P
Ingredience
- 50 g špaldové mouky celozrnné hrubé nebo celozrnné špaldové krupice + trochu na vysypání formy
- 50 g instantní kukuřičné polenty
- 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů (prodává třeba dm drogerie)
- 1/2 lžičky mleté vanilky (v biokvalitě prodává např. www.bionebio.cz)
- 250 g biotvarohu ve vaničce (mají ho v supermarketech)
- 80 g biomásla nebo biomargarínu (například Vive bio prodává Billa) + na vymazání formy
- 1 velké nebo 2 menší biovejce
- 100 ml sirupu z agáve
- 2 lžíce citronové šťávy
- asi 150 g ovoce (mimo letní sezonu např. 50 g rozinek, 50 g sušených meruněk a hrst vlašských ořechů nebo ovocný kompot)
Příprava jídla
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pekáč nebo dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. V misce smíchejte všechny suroviny kromě ovoce a prošlehejte je ručním šlehačem. Nakonec lehce vmíchejte ovoce.
Těsto vlijte do formy a pečte asi půl hodiny. Nechte vychladnout a podávejte.
NĚCO NAVÍC
- Sušené ovoce můžete nahradit slitým višňovým biokompotem. Koupíte ho například na www.bioweb.cz (šťávu nevylévejte a ochuťte s ní třeba pudink). V létě je tento koláč skvělý s čerstvými jahodami, borůvkami či malinami.
- Vynikající je tento koláč z bioricotty (prodává ji Makro). Je pak vláčnější, jemnější, a navíc i zdravější. Ricotta je nízkotučný čerstvý syrovátkový sýr podobný tvarohu.
- Sirup z agáve můžete nahradit javorovým sirupem. Jen počítejte s tím, že koláč bude mít jeho příchuť, která se hodí k rozinkám a ořechům; k ovoci je lepší agáve.
Přidat komentář