Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dětský punč

Až vám budou děti závidět svařené víno, připravte si s nimi voňavý punč. A nemyslete si, že vaření baví jen holky!
Vydání: 2010/1
Autor:
Hodnocení:
36 (hlasů)
Počet porcí: Na 2,5 l
Doba přípravy:
P
Nápoj Česká

Ingredience

    • 4 sáčky ovocného čaje bez barviv a aromat (nebo 4 lžíce sypaného čaje)
    • 1 biopomeranč (i s kůrou) + skrojky na ozdobu
    • 1 červené jablko
    • 500 ml červené hroznové šťávy či moštu
    • 1 lžíce rozinek, propláchnutých horkou vodou
    • 5 hřebíčků, 1 svitek skořice, 2 hvězdičky badyánu + svitky skořice na ozdobu
    • 2 lžíce hnědého cukru
    • med a citronová šťáva na dochucení

Příprava jídla

1 NAKRÁJEJTE
Omyté ovoce nakrájejte na úhledné tenké kousky, případně na kolečka. Jablka zbavte jádřinců, naopak slupky neloupejte, dodají punči hezkou červenou barvu. (Hrušky se pro tento účel moc nehodí – rychle se rozvaří a punč zakalí.)

2 ZAHŘEJTE
V hrnci přiveďte k bodu varu džus. Pak vhoďte čaj a přilijte dva litry vroucí vody; nejlépe přímo z varné konvice. Celou dobu udržujte tekutinu horkou, ale ne vroucí. (Pro dospělé můžete čaj a horkou vodu nahradit červeným vínem.)

3 VSYPTE OVOCE
Přidejte ovoce, rozinky, koření a cukr. Plamen udržujte na minimu, aby punč nezačal vřít. Zahřívejte pár minut. Až ovoce trochu změkne, sejměte hrnec z ohně a nechte punč mírně zchladnout.

4 OSLAĎTE
Vyjměte koření a nápoj dochuťte medem a citronovou šťávou. Podávejte ozdobené svitkem skořice a/nebo skrojkem pomeranče.


NĚCO NAVÍC

  • Hroznová šťáva dodá punči hezkou barvu. Příště zkuste třeba brusinkový, černorybízový nebo jablečný džus.
  • Koření, které do punče nasypete, si důkladně spočítejte. Budete si pak jisti, že jste vylovili opravdu vše.
  • Hnědý cukr, ať řepný, nebo třtinový, seženete v mnoha různých kvalitách – od obarveného bílého až po temně hnědou hroudu cukru muscovado.  Do punče zvolte středně hnědý cukr.
  • Při chřipce nebo pro toho, kdo miluje ostřejší chuť, přidejte do nálevu zázvor – dá punči říz a specifickou chuť a vůni.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládový hřbitov

20 nápojů pro zahřátí

8x horký nápoj bez alkoholu

Přidat komentář