Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Gratinovaný tvaroh s jahodami

Místo obligátní nedělní bábovky podávejte tentokrát něco lehčího. Uvidíte, že vás jahody zapečené s tvarohem po masovém chodu příjemně osvěží.

Vydání: 2004/5
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M

Ingredience

    • 200 ml mléka
    • 1/2 vanilkového lusku (např. Benkor)
    • 70 g moučkového cukru
    • špetku soli
    • 2 lžičky škrobové moučky
    • 2 vejce; oddělte žloutky od bílků
    • 200 g polotučného tvarohu
    • 1/8 l smetany ke šlehání
    • 300 g jahod, umytých a podélně  rozpůlených
    • moučkový cukr k posypání
    • pražené mandle (plátky) na ozdobu

Příprava jídla

1. V rendlíku přiveďte k varu mléko (dvě lžíce nechte zvlášť v misce) s vanilkovým luskem a polovinou cukru.

2. V misce s mlékem rozmíchejte škrobovou moučku a touto směsí zahustěte vařící mléko. Za stálého míchání nechte dvě minuty povařit. Vanilku vyjměte, rendlík odstavte, nechte trochu zchladnout a metlou postupně vmíchejte žloutky a tvaroh.

3. Smetanu ušlehejte v čisté misce.

4. Z bílků se zbytkem cukru ušlehejte v jiné misce tuhý sníh a se smetanou jej opatrně přimíchejte do tvarohu.

5. Jahody rozložte do šesti mističek z ohnivzdorného skla, přelijte tvarohovým krémem a v grilu zapékejte asi 8–10 minut, až povrch lehce zhnědne. Posypejte cukrem a plátky mandlí.

Tip Apetitu:
Aby byl sníh opravdu tuhý, šlehejte nejprve samotné bílky, cukr přidejte až nakonec a znovu krátce vyšlehejte.
Chcete-li na dezertu vytvořit slabou zkaramelizovanou vrstvu, posypejte dezert na poslední minutu až dvě grilování troškou krupicového nebo vanilkového cukru.

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Proč si dopřát dezerty z tvarohu? A kdy se jim vyhnout?

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
tak nevim,kdo mohl dát tomuhle receptu 168 palců, já jsem teda větší nesmysl ještě neviděla...tak jednak se to popisované množství v žádném případě nevejde do 6 mističek, já bych jich potřebovala min 2x tolik..zapékat 8-10 min...ještě po 15 min byl obsah úplně tekutý pod ugrilovanou krustičkou, takže jsme vypli gril a zapékali zhruba půl hodiny...no ani potom to nebyla žádna nadýchana kompaktní hmota...navíc se upekly jahody a pustily také šťávu...a klidně jsem místo čerstvých mohla dát jahodový kompot a vyšlo by to nastejno...takže když to shrnu:děsně moc práce při přípravě, našlehat sníh,šlehačku atd, drama při zapékání a výsledek, kterým se svým hostům opravdu nepochlubíte...my nakonec přibrali na pomoc dlouhé piškoty, kterými jsme tu kejdu nabírali:-))))))
Obrazek uzivatele
díky za "tip".Chtěla jsem se do toho pustit,ale po tomto příspěvku ani náhodou,protože jsou vaše připomínky zcela logické.Ale aspoň jsem se pěkně zasmála,při představě toho tyjátru.
Obrazek uzivatele
Nenechala jsem se odradit a zkusila jsem a výsledek byl vynikající! Přidala jsem raději ještě 2 lžičky škrobu. Jahody lze nahradit i zmrzlým lesním ovocem. I když se dole v misce utvoří troška šťávy z ovoce, ničemu to nevadí. Celá rodina dává palec!

Přidat komentář