
Špenátová hnízda
Velmi elegantní předkrm nebo vydatná příloha. Rozhodně kupte listový špenát, výsledek je pak mnohem lepší a chutnější!
Vydání: 2006/11
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: Pro 4 osoby
Ingredience
- 600 g mraženého nebo čerstvého listového špenátu
- sůl
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 4 lžíce olivového oleje + trocha na vytření misek a pokapání
- 1 cibule, najemno nakrájená
- 8 sušených rajčat v oleji + 4 lžíce oleje z nich
- 4 konzervovaná srdíčka artyčoku
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce provensálských bylinek
- 50 g piniových oříšků
- 150 g sýra Pont-l’Évêque
Příprava jídla
1 Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnce a osolte, nebo ho na chvíli ponořte do horké osolené vody a přebytečnou tekutinu vymačkejte. Čerstvý špenát spařte horkou vodou, vyždímejte a osolte. Přimíchejte česnek.
2 Rozpalte olej a doměkka na něm osmahněte cibulku; po chvíli přidejte sušená rajčata a artyčoky. Osolte, opepřete a přidejte bylinky, piniové oříšky i olej z rajčat.
3 Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Čtyři malé zapékací misky vytřete olejem a rozdělte do nich špenát. Navrch dejte rajčatovou směs a sýr nakrájený na tenké plátky. Pokapejte olejem a zapékejte patnáct až dvacet minut.
Přidat komentář