
Aljaška
Objevte kouzlo sněhu z bílků – můžete díky němu zapéct zmrzlinu v troubě, aniž by se roztekla. Opravdu efektní dezert.
Ingredience
- 150 g čokoládového korpusu (domácí piškot, kupované muffiny, brownies…), ideálně kulatého tvaru
- 50 ml čokoládového likéru
- 3 velké kopečky jahodové zmrzliny Carte d’Or
- 3 velké kopečky zmrzliny Carte d’Or, třeba s příchutí Muffin
- 4 bílky
- 280 g krupicového cukru
Příprava jídla
1. Předehřejeme troubu na 220 °C. Čokoládový korpus položíme na plech potažený pečicím papírem. Korpus pokapeme čokoládovým likérem a doprostřed dáme jahodovou zmrzlinu. Muffinovou zmrzlinu promícháme a naneseme ji na jahodovou. Necháme ztuhnout v mrazáku (buď na plechu, nebo pečicí papír se základem dortu přesuneme na tácek).
2. Mezitím dáme bílky do ohnivzdorné misky a tu posadíme na kastrol s vroucí vodou. Prošleháme je na pěnu, přisypeme do nich cukr a ušleháme pevný sníh, který z mísy nevypadne, ani když ji otočíme dnem vzhůru. Pak sníh naneseme na připravený základ tak, aby nevykukoval ani kousek zmrzliny a korpusu.
3. Dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a tři nebo čtyři minuty zapékáme; bílky by měly zezlátnout (nebo bílky opálíme opalovací pistolí). Okamžitě podáváme.
Přidat komentář