Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečená uzená ryba na smetaně s brambůrkami

Nejsnadnější zapékaná ryba – omáčka se dělá sama. Jen pět přísad a dva snadné kroky. Speciál pro mikrovlnku.

Vydání: 2005/3
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M
Vaření 0:10

Ingredience

    • 800 g kvalitní uzené ryby bez kůže, nakrájené na kousky
    • 2 pórky, pokrájené na tenká kolečka
    • hrst nasekané petržele, nejlépe hladkolisté
    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 4 velké brambory se slupkou (každá asi o 200 g), nakrájené na co nejtenčí plátky
    • sůl a pepř

Příprava jídla

1. Smíchejte přísady Na dno zapékací nádoby vhodné do mikrovlnné trouby rozložte rybu, pórek i petržel a promíchejte je rukama či lžící. Nalijte polovinu šlehačky a pět lžic vody. Navrch položte plátky brambor a zalijte zbytkem šlehačky. Osolte a opepřete.

2. Vmžiku uvařte V běžné troubě rozpalte gril. Zapékací misku překryjte potravinovou fólií a tu několikrát propíchněte vidličkou. Vložte do mikrovlnné trouby a osm až deset minut vařte na nejvyšší stupeň. Poté sejměte fólii a přesuňte misku pod rozpálený gril na tak dlouho, dokud brambory nezezlátnou. Nechte chvilku odpočinout a poté podávejte – rovnou ze zapékací nádoby. Jídlo můžete samozřejmě celé připravit i v běžné troubě, pak ale brambory předem uvařte a pórek lehce osmahněte na másle. Doba přípravy pak zůstane prakticky stejná; zapékejte v troubě předehřáté na 180 °C a na závěr krátce přepněte na gril, aby brambory krásně křupaly.

Kouzelná přísada
Uzená makrela tvoří se zapékací miskou nevšední dvojici a nejlepším partnerem jsou pro ni brambory. Nápadité jídlo, v němž uzená ryba hraje úplně novou roli, a díky způsobu přípravy také získá úplně novou chuť. Pozor: na uzenou variantu ryb obvykle nalákáte i ty, kdo tyhle zdravé dary moře obvykle nemusí. Uzenou makrelu koupíte v nejširší obchodní síti. 1 kg stojí cca 120 Kč.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborný a jednoduchý recept. Připravuji v troubě, chutná celé rodině i všem návštěvám. Kombinace makrely a pórku je lahodná. Vřele doporučuji.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/05, str.12
Obrazek uzivatele
Snadné, skvělé, rychlé, prostě super večeře, kterou zvládně uvařit i můj přítel. Ale ještě předtím než dám pórek do zapékací misky, podusím ho na másle, je pak chutnější a nádherně voní.

Přidat komentář