Postup
1
Kuře omyjeme, osolíme a připravíme do pekáčku nebo pečící misky.
2
Žemle nakrájíme nebo natrháme na menší kousky a necháme máčet v mléku.
3
Mezitím utřeme máslo s trochou soli, kořením a žloutkem.
4
Z bílků uděláme hustý sníh.
5
Do utřeného másla vmíchám vyždímané žemle (ne úplně suché), umixujeme ponorným šlehačem, můžeme přidat umixovaná drůbeží játra s pórkém nebo cibulí, a sníh z bílků.
6
Nádivkou naplníme kuře uvnitř i pod kůží na prsou.
7
Na kůži můžeme položit a nechat rozpustit kousek másla. Podlijeme trochou vody. Přiklopíme víkem a necháme péct.
Tip: Můžeme jej několikrát obrátit, aby se rovnoměrně propeklo a občas polijeme výpečkem.
8
Ke konci pečení odklopíme a necháme propéct kůrčičku do křupava. Naporcujeme a podáváme s rýží nebo bramborem.