Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Telecí kotlety s bylinkovým máslem a hráškovým pyré

Hráškové pyré s mátou se skvěle doplňuje s mladým masem, navíc zjemněným máslem ochuceným bylinkami a citronovou šťávou.
Vydání: 2010/5
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
Marinování: 30 minut
Pečení: 8-10 minut
P
Zelenina Česká

Ingredience

    • 4 telecí kotlety po 150–200 g, bez kosti
    • sůl a mletý bílý pepř
    • 1–2 lžíce bílého dezertního vína
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 40 g másla + 25 g rozpuštěného
    • 2 lžíce čerstvých bylinek (máta, meduňka, petrželka), nasekaných
    • šťáva z 1/2 citronu

    Na hráškové pyré

    • 400 g čerstvého hrášku (vyloupaného)
    • 1 lžíce másla (asi 25 g)
    • 2–3 lžíce smetany ke šlehání
    • 2 lžíce zakysané smetany
    • sůl a mletý pepř
    • snítka čerstvé máty

Příprava jídla

1 Kotlety omyjte, osušte a špičkou nože nasekněte okraje, aby se maso nezkroutilo. Naklepejte je lehce přes fólii a vložte do misky. Opepřete, zalijte rozpuštěným máslem a vínem a 30 minut marinujte. Hrášek vsypte do vroucí vody a vařte 2–3 minuty doměkka. Slijte přes sítko, hrášek vraťte do hrnce a rozmačkejte s máslem, sladkou i kysanou smetanou a několika lístky máty. Podle chuti osolte a opepřete.
 
2 V misce promíchejte změklé máslo s bylinkami, špetkou soli a citronovou šťávou; dejte ztuhnout do chladničky. Rozpalte pánev a potřete ji olejem. Kotlety zprudka opékejte minutu po každé straně a pak dopečte na mírnějším ohni 3–4 minuty z každé strany – maso tak bude uprostřed ještě růžové. Kotlety přendejte na nahřátý talíř, přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočinout. Prohřejte pyré a podávejte s kotletami pokladenými kousky bylinkového másla.

NĚCO NAVÍC
Na hladké hráškové pyré vše rozmixujte a propasírujte přes jemné sítko. Podle potřeby přidejte o něco více smetany a máslo nahraďte panenským olivovým olejem. Bylinkové máslo udělejte klidně do zásoby, zabalte ho do fólie, vytvarujte váleček a uchovejte v  hladničce. Při podávání pak krájejte na plátky.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Telecí kotlety s lilkovou krustou

Krémový hrášek s pancettou

Jarní hrášek s datlemi & ořechy

REKLAMA

Přidat komentář