Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečený chřest s parmskou šunkou

Jemný chřest zabalený v parmské šunce, rozpečený sýr a smetana s vínem – to je přímo chuťová symfonie .

Vydání: 2010/5
Autor:
Hodnocení:
44 (hlasy)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 1-2 minuty
Zapékání: 25 minut
PT10M
Pečení 0:10
Zelenina Italská

Ingredience

    • 800 g zeleného čerstvého chřestu
    • šťáva z 1 citronu
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 1 lžička másla + trocha na vymazání formy
    • 4 velké plátky sušené šunky nebo 8 menších plátků
    • 150 g ementálu, nastrouhaného nahrubo
    • 1 vejce
    • 150–200 ml smetany ke šlehání
    • 50 ml bílého suchého vína (nemusí být)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • zelená petrželka k podávání
    • vařené nové brambory k podávání

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 220 °C. Chřest omyjte a odřízněte podle potřeby zaschlé a zdřevnatělé konce. Škrabkou na zeleninu oloupejte spodní třetinu stonků od hlavičky směrem dolů. V hrnci uveďte k varu vodu ochucenou solí, citronovou šťávou a cukrem. Přidejte lžičku másla, vložte chřest a vařte minutu až dvě podle síly chřestu, takzvaně na skus. Měkký, ale křupavý chřest slijte a ihned ponořte do ledové vody – zachová si tak barvu a křehkost.

2 V misce prošlehejte sýr s vejcem, smetanou, vínem a osolte a opepřete. Zapékací misku vymažte máslem. Uvařený chřest rozdělte na 4 svazky a každý obalte uprostřed šunkou. Balíčky naskládejte do zapékací misky a přelijte sýrovo-smetanovou směsí. Vložte do trouby a zapékejte zhruba 25 minut, dokud se sýr nerozpeče, povrch nezezlátne a směs trochu nezpevní. Podávejte posypané čerstvou petrželkou a s vařenými novými bramborami.

NĚCO NAVÍC
Stejně můžete zapékat i bílý chřest, který je chuťově méně výrazný a jemnější. Stonky oloupejte celé od hlavičky směrem dolů. Vynecháte-li víno, můžete přidat více smetany nebo chřest jednoduše a krátce zapečte pouze posypaný parmazánem nebo jiným sýrem s kouskem másla a citronovou šťávou.

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Víte, jak poznat čerstvý chřest a jak jej správně připravit?
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Losos pečený s rajčátky a chřestem

Chřestovo-jahodový závin s rebarborou

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tenhle recept jsem dnes vyzkoušela. Upřímně řečeno jsem se neřídila přesnými váhami a objemy a nepoužila jsem do receptu víno, ale výsledek byl výborný!

Přidat komentář