
Šalotkový tarte Tatin
Obrácený šalotkový koláč vás dostane vrstvou rozpečeného aromatického sýra – báječně podtrhne chuť náplně.
Vydání: 2010/5
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 30 minut
Pečení: 30 minut
P
Ingredience
- 500 g šalotek
- 2 lžíce olivového oleje
- 25 g másla
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků nebo 2 lžičky sušených
- 300 g listového těsta
- 100 g čedaru nebo ementálu, strouhaného
Příprava jídla
1 Šalotky dejte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Přiklopte a nechte 5 minut odpočinout. Slijte a oloupejte. Podélně je překrojte napůl, některé mají už rovnou dvě části. V pánvi na směsi oleje a másla je zvolna opékejte 10 minut, až změknou a zezlátnou. Přidejte balzamikový ocet, cukr, tymián, lžíci vody, osolte, opepřete a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut. Obsah pánve rozprostřete do koláčové formy o průměru 20 cm a nechte vychladnout.
2 Troubu předehřejte na 190 °C. Rozdělte těsto na dvě poloviny a každou zvlášť vyválejte na kruh o průměru 25 cm. Jedním plátem zakryjte šalotky. Posypte sýrem a přikryjte druhým plátem. Přečnívající okraje těsta stiskněte a zahrňte je kolem náplně dolů. Pečte v troubě 25–30 minut dozlatova. Vyjměte a nechte pět minut odpočinout, pak obraťte na servírovací talíř tak, aby šalotky byly nahoře. Nakrájejte na dílky a hned podávejte.
2 Troubu předehřejte na 190 °C. Rozdělte těsto na dvě poloviny a každou zvlášť vyválejte na kruh o průměru 25 cm. Jedním plátem zakryjte šalotky. Posypte sýrem a přikryjte druhým plátem. Přečnívající okraje těsta stiskněte a zahrňte je kolem náplně dolů. Pečte v troubě 25–30 minut dozlatova. Vyjměte a nechte pět minut odpočinout, pak obraťte na servírovací talíř tak, aby šalotky byly nahoře. Nakrájejte na dílky a hned podávejte.
Přidat komentář