Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Drůbeží vývar – základní recept

Chybí vašemu vývaru ,šťáva‘? Stačí znát pár triků. Díky mlsné rodině a přátelům se redaktorka Śárka Hamanová naučila vařit tmavý, voňavý a silný vývar. Zkuste to s ní!
Vydání: 2010/5
Autor:
Hodnocení:
31 (hlas)
Počet porcí:
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření: 1-2 hodiny
P
Polévka Česká

Ingredience

    • 3 kuřecí hřbety, 6 křidýlek, 2 skelety nebo jiné odpovídající množství kuřecího masa s kostmi
    • 2 střední mrkve, očištěné
    • 1 petržel, očištěná
    • 1 cm silný plátek celeru
    • 1 cibule, oloupaná
    • 1 stroužek česneku, oloupaný
    • 1 lžíce rajského protlaku
    • 1 bobkový list
    • 5 zrnek černého pepře
    • 3 kuličky nového koření
    • malá snítka tymiánu

Příprava jídla

1 Na sporák dejte velký hrnec, rozpalte ho a vhoďte do něj maso, mrkev, petržel, celer a cibuli. Nasucho opékejte aspoň pět minut dohněda; maso i zeleninu obracejte. Pak přidejte protlak a minutu ho nechte bublat.

2 Vše zalijte dvěma litry studené vody. Pomocí pěnovačky (pokud ji nemáte, použijte lžíci) seberte z hladiny pěnu. Vhoďte bobkový list, pepř, nové koření a tymián a přiveďte k varu. Pak oheň stáhněte naminimum a s částečně odkrytou poklicí vařte úplně mírným varem hodinu až dvě; čím delší var, tím silnější vývar získáte. (Hrnec také můžete dát do trouby předehřáté na 120 stupňů). Vývar průběžně kontrolujte a sbírejte případnou pěnu.

3 Hotový vývar sceďte přes hustý cedník (případně ho můžete vyložit navlhčenou utěrkou). Zeleninu vyhoďte; maso můžete obrat a použít do polévky.

NĚCO NAVÍC

Důkladné opečení masa a zeleniny a lžíce rajského protlaku – to je celé tajemství Šárčina drůbežího vývaru. Získá tak krásnou barvu a báječnou chuť. Pokud máte rozehřátou troubu, můžete místo osmahnutí v hrnci dát maso s kostmi na dvacet minut péct. Anebo vyzkoušejte vyvařit kosti, které vám zbyly z nedělního pečeného kuřete. Odteď už nebudete dělat vývar jinak!
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nejsnazší kuřecí vývar

REKLAMA

Přidat komentář