
Drůbeží vývar – základní recept
Chybí vašemu vývaru ,šťáva‘? Stačí znát pár triků. Díky mlsné rodině a přátelům se redaktorka Śárka Hamanová naučila vařit tmavý, voňavý a silný vývar. Zkuste to s ní!
Vydání: 2010/5
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí:
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření: 1-2 hodiny
Vaření: 1-2 hodiny
P
Ingredience
- 3 kuřecí hřbety, 6 křidýlek, 2 skelety nebo jiné odpovídající množství kuřecího masa s kostmi
- 2 střední mrkve, očištěné
- 1 petržel, očištěná
- 1 cm silný plátek celeru
- 1 cibule, oloupaná
- 1 stroužek česneku, oloupaný
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 bobkový list
- 5 zrnek černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- malá snítka tymiánu
Příprava jídla
1 Na sporák dejte velký hrnec, rozpalte ho a vhoďte do něj maso, mrkev, petržel, celer a cibuli. Nasucho opékejte aspoň pět minut dohněda; maso i zeleninu obracejte. Pak přidejte protlak a minutu ho nechte bublat.
2 Vše zalijte dvěma litry studené vody. Pomocí pěnovačky (pokud ji nemáte, použijte lžíci) seberte z hladiny pěnu. Vhoďte bobkový list, pepř, nové koření a tymián a přiveďte k varu. Pak oheň stáhněte naminimum a s částečně odkrytou poklicí vařte úplně mírným varem hodinu až dvě; čím delší var, tím silnější vývar získáte. (Hrnec také můžete dát do trouby předehřáté na 120 stupňů). Vývar průběžně kontrolujte a sbírejte případnou pěnu.
3 Hotový vývar sceďte přes hustý cedník (případně ho můžete vyložit navlhčenou utěrkou). Zeleninu vyhoďte; maso můžete obrat a použít do polévky.
2 Vše zalijte dvěma litry studené vody. Pomocí pěnovačky (pokud ji nemáte, použijte lžíci) seberte z hladiny pěnu. Vhoďte bobkový list, pepř, nové koření a tymián a přiveďte k varu. Pak oheň stáhněte naminimum a s částečně odkrytou poklicí vařte úplně mírným varem hodinu až dvě; čím delší var, tím silnější vývar získáte. (Hrnec také můžete dát do trouby předehřáté na 120 stupňů). Vývar průběžně kontrolujte a sbírejte případnou pěnu.
3 Hotový vývar sceďte přes hustý cedník (případně ho můžete vyložit navlhčenou utěrkou). Zeleninu vyhoďte; maso můžete obrat a použít do polévky.
Přidat komentář