Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dušené hovězí s ledvinkami

Koláč s pokličkou z křehkého těsta vypadá efektně a chutná skvěle. Dušení masa a ledvinek (úprava podobná zabijačkovému guláši) probíhá v troubě; tenhle skvělý nápad můžete příště využít i u klasického guláše. Když maso připravíte den předem a druhý den odstraníte ztuhlý tuk, bude jídlo ještě chutnější.

Vydání: 2005/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení a dušení: cca 2 hodiny 15 minut
P
Britská

Ingredience

    Na těsto:

    • 250 g hladké mouky + trochu na poprášení
    • 140 g studeného másla, na kostičky
    • 1 žloutek z velkého vejce
    • 1 vejce rozšlehané se lžící mléka
    • špetku soli

    Na guláš:

    • 400 g hovězích ledvinek
    • 1 kg hovězího na dušení (kýta, kližka, falešná svíčková)
    • 250 g žampionů nebo jiných hub, očištěných
    • 3 lžíce rostlinného oleje, například arašídového
    • 100 g másla
    • 1 velkou, nahrubo nakrájenou cibuli
    • 50–80 g hladké mouky na zaprášení
    • kostku zeleninového vývaru
    • 1 bobkový list
    • sůl a pepř na dochucení

     

Příprava jídla

1. Na těsto promiste v robotu nebo ručně mouku se špetkou soli, přidejte máslo a znovu promíchejte, aby vznikly drobky. Žloutek rozšlehejte vidličkou se třemi lžícemi vody a přidejte k těstu. Spojte je, vytvarujte kouli a zabalenou ve fólii dejte směs asi na hodinu do chladničky.

2. Ledvinky důkladně očistěte, zbavte bílých částí, opláchněte (můžete je i spařit horkou vodou) a stejně jako houby nakrájejte na menší kousky.

3. Třetinu oleje rozehřejte na velké silnostěnné pánvi a opečte na něm kousky ledvinek. Dejte stranou, pánev vytřete kuchyňským papírem, dejte na ni 25 g másla a lžíci oleje. Rozehřejte ho a osmažte na něm cibuli dozlatova. Vsypte ji do velkého kastrolu, který můžete vložit do trouby. Tu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Mouku, sůl a pepř promíchejte v míse nebo igelitovém sáčku. Přidejte maso nakrájené na drobnější kostky a obalte ho ve směsi. Přebytečnou mouku oklepte, na pánev vlijte zbylý olej i máslo a maso po částech opečte dozlatova. Přidejte k cibuli.

4. Nakonec v pánvi opečte houby a přidejte je do kastrolu spolu s odkapanými ledvinkami, bobkovým listem a bujonem rozpuštěným v 600 ml horké vody. Dobře promíchejte, přikryjte a za občasného promíchání duste v troubě 75–90 mi­nut. Šťávu můžete v závěru zahustit zbylou moukou se solí a pepřem. Pokud jídlo připravujete předem, ­nechte maso vychladnout a dejte ho na noc do ledničky. Druhý den odstraňte vrstvu ztuhlého tuku.

5. Těsto nechte při pokojové teplotě zvláčnět a pak ho vyválejte na placku. Přiložte na něj dnem vzhůru zapékací nádobu (oválnou, o rozměrech cca 30 x 23 x 6,5 cm) a vykrojte tvar, který ji bude o centimetr přesahovat. Zbylé těsto nařežte na pruhy široké asi šest centimetrů. Okraje formy zevnitř potřete máslem a pruhy na ně přilepte tak, aby trochu přečnívaly přes okraj.

6. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Formu naplňte masovou směsí (část šťávy můžete podávat zvlášť) a okraje těsta navlhčete. Přiložte pokličku z těsta a dobře ji spojte s okraji. Na povrchu těsto čtyřikrát šikmo nařízněte a potřete je vajíčkem s mlékem. Vložte do trouby a pečte 35–45 minut, až těsto zezlátne. Po dvaceti minutách snižte teplotu o deset stupňů. Před krájením nechte pokrm deset minut odpočívat.

Tip Apetitu:
Hovězí ledvinky jsou ideální volbou, protože změknou za přibližně stejnou dobu jako hovězí maso. Očištěné je můžete před úpravou naložit na několik hodin do mléka – chuť se tím krásně zjemní.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Origanalu se rika v anglii steak and kidney pie.manzel je totiz anglichan a kuchar navic.hodne se ta chut zlepsi kdyz to budete podlevat cernym pivem(nejlepsi je Guinness, ale Kozel je taky vyborny). Cas si usetrite kdyz tam date obycejne listove testo, udela se vlacne a krechke najednou.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/05, str.24

Přidat komentář